Buyrun, ben

Buyrun, ben

18 Kasım 2009

Kesintisiz gece uykusu denemeleri - 1. gece

Okudum, okudum. Yorumları tek tek değerlendirdim. Pratik annemin uyku serisini -tekrar- okudum. Tracy'nin kitabını -tekrar- okudum.
Düşündüm. İnceledim. Analiz ettim.
Ve şu sonuçlara vardım ve harekete geçtim:
-Büyüme atağı ile uyku sorununu karıştırdığım için panik olmuşum. Tuna bey, tabiri caizse öküz gibi emmesine ve ek olarak verdiğim sütleri lüpletmesine rağmen doymuyordu. Birkaç gecedir de açlıktan uyanıyordu muhtemelen.
-Kesintisiz gece uykusu için beklentimi başlangıçta orta seviyede tutup, bebek adımları ile yavaş yavaş ilerlemeye karar verdim, önce sabah 5'i hedef seçtim. Sonra 6 ya da 6 buçuk uygundur. Ama bunun için büyüme atağının bitmesini beklemek mantıklı.
-Dün bütün gün boyunca Tuna'nın öğünlerini artırdım, her seferinde her iki memeden emzirdim, sonra da bazı öğünlerde ek olarak biberonda süt verdim (yedekteki kendi sütümden). Gördüm ki hala doymuyor, çüş dedim ve daha vermedim.
-Uyku saati gelince, her zamanki rutinimizi uyguladık, yatmadan önceki ek öğününü emdikten sonra baktım doymadı, 70 cc daha lüpletti, sonra da 5 dakikada pat pat sırtına vurup eee diyerek uyudu.
-Yatmadan önce NLP yaptım: "Ben şimdi oğlumu yatırıcam, sabaha kadar mışıııl mışıl uyuyacak, hiç uyanmayacak"
-Yatağına çarşafının üzerine kendi tişörtümü serdim, kokumu alsın diye
-11'de uyandırmadan tekrar emzirdim, gerçi alınca uyandı (uykusu çok hafif) ama yatağına koyup yattım ben, o kendi uyumuş sonra herhalde :)
-2, 3 ve 4'te uyanmadı. 4.40'ta uyandı, ama emzik verdim (aslında 3buçuk aylıkken bırakmıştık ama şimdi acil yardım zamanı), 5'e kadar emzik emdi, uyur gibi yaptı. Arada iki kere yatır kaldır yaptım, ama ağlamadı pek. Uyuyamayınca acıktığını anladım, 5'te emzirdim.
-Yatağına koyup yattım. Yarım saat kadar uyuyamadı, babası kalkıp gazını çıkardı, 7 buçuğa kadar uyudu sonra.
-Eh, maşallah.

Cuma günü çıkacağımız seyahate kadar inşallah 5 -5 buçuk olayı oturursa fena olmaz, dönünce hemen işe başlıyorum çünkü. Gerçi seyahatler rutinin düşmanı ama elimden geleni yapacağım şaşmayalım diye.

Ayrıca, Pratik annemin önerisiyle Damla'yı da yatırınca babası kendi tişörtünü giydirdi, Damla hep yaptığı gibi 150 kere "anne" ya da "baba" diye seslenmeden uyudu... Tabii ona da biraz NLP yaptım: "Hadi kızım babana sarıl da mışıl mışıl uyu"

Fikir veren herkese teşekkür ederim. Bu seri devam edecek. Sonuçlarını ben de ziyadesiyle merak ediyorum.

4 yorum:

ebru dedi ki...

ben de blogunuzu okuyup cesaterlendim ve aylardırben bu işi yapamam, ben ağlatamam, ne zamana kadar olursa olsun sallarım dediğim oğluma cumartesi akşamından beri yatır kaldır uyguluyorum. tabii tam kuralına göre olmuyor. en çok takıldığım emzirmek. çünkü oğlum da 11 de rüya öğününü aldıktan sonra 4 e kadar uyumayı başarıyor gibi. ama noluyorsa 4 ten sonra oluyor. cızırtı, mızmız, bazısında pışpışlanarak uyumayı başarıyor. ama mesela dün gece acaba aç mı ikilemindekaldım ve meme verdim böyle olunca bir daha yatmadı ve tabii tam uykusunu almadığı için bu sabah çok mızmızdı. ben de gece deliksiz uyutmayı henüz başaramadım. gerçi erken de olabilir daha. ama işte emizrmli mi emzirmemeli mi hala kararsızım. hülya hanım birini seçin demiş. evet öyle olmalı ama işte henüz ek gıda olayını tam oturtamadığım için ve kilo alımı az olduğu için emzirmeyince suçluluk hissediyorum. tabii yine de bizim için bu bile büyük gelişme. zira oğlum 8 aylık ve bu aya kadar sallanarak ya da memede uyudu. sizdeki gelişmeleri takip edeceğim. umarım bir çözüm bulabilirsiniz. ama gece 10dan fazla kalmış hatta 4 saat oğlunu uyutamamaış bir anne olarak buna çok şükür diyorum.

Yapıncak Gürerk dedi ki...

Bence çok yol kat etmişsin hayal. Buluşup konuşsak iyi olacak ama,o zamana kadar...

Dediğin gibi growth spurt'u dusunmustum ben de, her ogun 30 cc arttirmak cozum olabilirdi. Bir de aliskanlik uyanmasiysa, hep ayni saatse, yarim saat onceye saat kurup caktirmadan rutinine dokunmak. (Bu denenmistir, hic bir gercek uyanma tehlikesi yoktur ve ise yarar).

Ada cok uyumlu olmasina ragmen, boyle gunleri oluyordu hatirliyorum, sadece uc gun ust uste olmamasina cok dikkat -ve dua :) ediyorduk . Cunku gercekten uc gun ust uste bir seyi yaparlarsa alisiveriyorlar ve geriye donus bin kat zor oluyor.

Kundak arti etrafini 'doldurmak' gercekten de iyi fikir.

Bu yazi dizisinden kitap yapmak gerek, zamaninda oturup bizim yolculuğun detaylarini yazamadigima uzuluyorum, her seyi unutmusum neredeyse...

NLP bilmem ama kararli ve pozitif olmak isin en onemli puf noktasi. Tereddut yasadigimiz surece cocuklarimiz kendilerini guvende hissetmiyorlar ve bu da uyanik kalmalari icin baslibasina bir neden oluyor.

Sen tum bunlari hepimizden daha iyi biliyorsun ve biz ne desek bos, ilgiyle izliyorum. Devam.. :)))

hayal dedi ki...

Ebru merhaba, kolay gelsin işimiz zor değil mi:)
Yapıncak, evet aslında ben işe başlamadan bi buluşsaydık senden biraz taktik alırdım!
Kundaktan yeni çıktık, beşiği zaten minicik, etrafı da dolu :)Şu büyüme atağını bi atalım bakalım ne olacak.. Ada'ya öpücükler

Şenay- Doğam dedi ki...

Gelısmeler guzel gıdıyo rbence devam :)