Yarın sabah 8'de. İnşallah başarılı geçecek ve kurtulacağız yakamıza yapışan otitten (üstünüze afiyet 7 kez geçirdik de).
Merak edenlere bilgiler aşağıda.
Kulağa tüp takılması (KBB Hastanesi web sitesi, Op Dr Nihat Çakır'dan alıntıdır)
Bu ameliyatta kulak zarına iki ucu açık, makara şeklinde bir tüp takılır. Bu tüpün bir tarafı dış kulağa, diğer tarafı orta kulağa açılır. Böylece kulak zarının iki tarafındaki basıncın eşitlenmesi amacı güdülür. Bu tüpün fonksiyonunu normalde östaki borusu üstlenir. Ancak östaki borusu işini yapamazsa ve bu durum ilaçlarla ve yardımcı manevralarla düzeltilemezse kulak zarına tüp takılması gerekebilir. Kulağa takılan tüpe basınç eşitleyici tüp veya ventilasyon tüpü adı verilir.
Tüp Hangi Durumlarda Takılır?: Tüp orta kulakta sıvı birikmesine ve kulak zarının çökmesine neden olan basınç problemlerinde uygulanır. Böyle bir durum genellikle geniz eti veya alerjik nedenlere bağlıdır. Ancak bakterilere bağlı orta kulak iltihabı nın sık tekrar etmesi, orta kulakta kanama olması ve başka nedenlere bağlı kulak zarı çökmelerinde de kullanılır. Genellikle çocuklarda gerekli olur ancak büyüklere tüp takılması da sık görülen bir durumdur.
Tüp Nasıl Takılır?: Tüp takmak için hem lokal anestezi hemde genel anestezi kullanılabilir. Ancak çocuklarda sıklıkla genel anestezi kullanılır. Mikroskop ile çalışarak dış kulak yolundan girilir ve kulak zarı çizilir. Bu işleme parasentez adı verilir. Kulak zarındaki çizilen yerden orta kulaktaki sıvı dışarı çekilir. Özel aletlerle tüp zardaki çizilen yere, bir ucu dış kulakta diğer ucu orta kulakta olacak şekilde yerleştirilir. Hastanın kulağında görülebilen herhangi bir değişiklik olmaz.
Tüp Sürekli mi Yerinde Kalır? : Hayır kulak zarı tüpü bir süre sonra dışarı atar. Bu süre 1 yıla kadar uzayabilir. Nadiren tüp dışarı atılamaz ve doktorun dışarı çekmesi gerekebilir. Takılan tüpün şekli de, tüpün zarda kalma süresini etkiler. T tüp adı verilen tüpler daha uzun süre yerinde kalırlar.
Tüp Takılması Kesin Çözüm müdür? : Tüp takılması genellikle orta kulaktaki problemi düzeltir ancak, tüp çıktıktan sonra orta kulakta basınç problemi yapan sebep devam ediyorsa aynı hastalık tekrar edebilir. Bu nedenle geniz eti, alerji veya diğer sebepler de uygun şekilde tedavi edilmelidir. Bazen bir kaç kez tüp takılması gereken ve buna rağmen kesin çözüm alınamayan hastalar bulunmaktadır.
Tüp Takılmasının Ne Gibi Sakıncaları Vardır? : Kulağa tüp takılması genellikle problemsiz bir ameliyattır. Ancak bazen bazı sorunlar yaşanabilir. Anestezi riskinin yanı sıra, ameliyat sırasında kulak zarının yırtılması, tüpün orta kulağa kaçması gibi komplikasyonlar olabilir. Ameliyattan sonra da kulak akıntısı, kulak zarında kireçlenme ve tüpün takıldığı yerde kalıcı bir delik oluşabilir. Kulak akıntısı iltihabın göstergesidir ve genellikle antibiyotiklerle kolayca iyileşir.
Ameliyattan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?: Tüp takılması ameliyattan sonra hastayı sıkıntıya sokan bir ameliyat değildir. Hastanın dikkat edeceği en önemli konu kulağa su kaçmasının önlenmesidir. Bu durum iltihaplara yol açacağından zararlı olabilir. Bunun dışında hasta normal yaşamına devam edebilir. Kulağına tüp takılan hasta belli aralıklarla doktoruna muayeneye gitmelidir. Bunun için genellikle hasta ayda 1 kez görülür.
Kaynak: KBB Hastanesi Web sitesi, http://www.kbbhastanesi.com/ameliyatlar/tuptakilmasi.htm
11 yorum:
Şimdiden geçmiş olsun...
gecmis olsun...
Ben sizi uzuun zamandir takip ediyorum, hep diyecegim diyecegim tüp taktirin, yauv doktora senmi laf anlatacaksin deyip susuyorum :)
benim büyük kizim (su an iki yasinda) daha 7 aylikken gecirdi bu ameliyati ve hamd olsun ondan sonra bir defa dahi tekrarlamadi. Ben yurt disinda yasiyorum ve yasadigim ülkenin ikliminede bagli olarak her 3 cocuktan birinin kulaginda tüp var.
Sudan koruma gibi bir durum olmadi bizde, normal banyo havuz vs. devam ettik, doktorda öyle tavsiye etti, dedigim gibi, burada cooook tecrübeliler bu konuda.
Bizim bir bucuk yil kadar oldu, hala düsmediler, simdilik iyi gidiyoruz böyle, 3-4 ayda bir kontrole gidiyoruz...
Kücük kizimda da sivi var orta kulakta, yeni basladi, ama ben bilirim, böyle basliyor bu meret, onada tüp gözüküyor...
Annelik ya, hani belki endiselisinizdir diye diyorum, iki dakika sürmüyor, cok basit bir ameliyat :) sadece narkozdan uyanmasi sIkIntIlI olmustu ama dedigim gibi daha 7 aylikti (5 aylikken sivi ile basladi, bilmem kac antibiyotik kurundan ve bir gün artik akut kulak zarlarinin patlatilip iltihabin cekilmesinden sonra doktorda artik yeter dedi :)
Oh be diyeceksiniz insAllah sizde, simdiden acil sifalar :)
Ameliyattan sonra bi kac gün kanayabilir, iltihab akabilir, bunlar sizi korkutmasin :)
Sevgiler...
Nil
Kuzuya geçmiş olsun şimdiden.
geçmiş olsun küçük damlaya şimdiden, umarım deva bulursunuz bu şekilde...
çok geçmiş olsunnn
GEÇMİŞ OLSUN SORUNU İNŞ. ÇÖZÜME ULAŞIR YARADAN ACİL ŞİFALAR VERSİN
Geçmiş olsun.
Herkese çok teşekkürler, geçti bitti şükür
yaziniza nurturia da link verdim, izninizle :)
nil
İyi günler benim kızım 4 yaşında kulağına tüp takıldı 1 ci tüp 2 ay sonra düştü 2 tüp 10 ay oldu hala düşmedi ameliyattan sonrada bizim şikayetlerimiz bitmedi sık sık iltihaplanma oluyordu doktora gittiğimizde beni su kaçırmakla suçluyodu ki o kadar dikkaliyimdir doktoru deyiştirdik götürdüğüm doktor bu çocukta allerji olduğunu allerjili çocuğa da ayrıca tüp takılmazmış sürekli akıntı alduğu için iltihaplanma oluyo dedi yani su kaçtığı için deyil şimdi bu kulağa takılan tüp kendimi atar atmazsa nasıl çıkarılacak çocuk acı çektiği için kulagına elltmiyo allerji tedavisine başlandığı için kulaklarda bi sorun yok şu an çok şükür beni aydınlatırsanız sevinirim
Yorum Gönder