Buyrun, ben

Buyrun, ben

21 Mayıs 2010

Bebeklerde inatçı öksürük

Bu yazıyı, sadece, aynı sorunu yaşayanlar varsa belki biraz fayda eder bizim yöntemler diye yazıyorum. Denediğim herşeyi, işe yarasın yaramasın sırayla yazacağım.
Ben bir doktor olmama rağmen bu kesinlikle bir tıbbi öneri yazısı değildir, çocuk dr.unuzun önerilerinin yerine geçmez. Sadece, bebeği haftalarca öksüren bir annenin başvurduğu yöntemlerle ilgili bir yazıdır.
Öksürük serüvenimiz, otitle ve eşlik eden bir üst solunum yolu enfeksiyonu ile başladı. Ben ve Damla hanımda da aynı tablo olduğundan, başlangıcı tanıdıktı aslında. Grip ya da nezle, ardından yatınca başlayan ve gece boyunca devam eden, balgamlı, mümkünse balgam çıkana kadar durmayan, balgam çıkmıyorsa hiç durmayan, gece uyutmayan, sabah uyanma faslını işkenceye çeviren, inatçı, nalet bir öksürük.
Sesinden tanırım ben bunu. Tunayla aynı anda bende de başladı zaten ve "hah" dedim. Her sene bir iki atak yaşadığımdan, bu öksürüğü pek sevinçle karşıladığımı söyleyemem. Bununla ilgili tek çözebildiğim, ki bende 10 yıldır var, Asist'le çözüldüğü ve İstanbul dışında kuru havası olan bir yere gidersem anında iyileştiği.
Kendime hemen asist aldım, günde 6 - 7 kere içmeye başladım. 1 haftada geçti.
Ama Tuna daha bebek ve balgamı çıkaramıyor :(
1. Önce çocuk dr.una götürdüm. Öksürüğün geniz akıntısından olduğunu söyledi, ilaçlar verdi. Akıntıyı azaltacak antihistaminik (Zyrtec), zaten bunu alerji profilaksisi için kullanıyorduk. Geçmedi.
2. Asist aldım ona da, daha da arttı öksürüğü. Balgamı çıkarıp atamadığından, asist daha sulandırdığından daha çok öksürdü.
Bu arada geceleri öksürmekten sabaha kadar uyuyamıyor ve biz birbirimizi yedik uykusuzluktan ve sinirden kocamla.
3. Başka bir çocuk dr. götürdüm. Muayeneler hep aynı sonuçlanıyor: Dinlemekle ciğerleri temiz, üst solunum yollarında hafif bir enfeksiyon var, buyrun bu antibiyotiğe devam edin, ama belirgin bir geniz akıntısı yok. Buyrun başka bir antihistaminik, Fenotral, bu biraz azaltır sekresyonları. E o zaman bu çocuk niye sabaha kadar öksürüyor? Deliricem. Aynı hikayeyi dinlemekten bıktım. Muayenesi temiz, bişeyi yok.
Yeteeeer uyumak istiyorum bebeğim de uyumak istiyor..
4. KBB uzmanına götürdük. Cevap tanıdık, muayenesi normal. Bi de bu grip ilacını deneyin (A-ferin şurup)
Hepsini iki gün deniyorum çözüm yok. Öksürük gitgide artıyor. Sabahlara kadar uykusuz ikinci haftamızı geçirdik. Gündüzse hiiiç bişey yok, bi tek öksürük yok. GÜndüz uykusunu iki ikibuçuk saat kesintisiz uyuyor.
Deliricem.
5. Kendi yöntemlerime sıra geldi. Kusura bakmayın dr.lar.
Aktara gidiyorum, zencefil istiyorum. Satmıyor bana zencefili (Aferim). Zencefil balla hazırlanıyor, bebeğim 11 aylık, bal veremezsiniz, satamam diyor. Oysa ben gözümü karartmıştım, beş aylık da olsa ballı zencefilli doğal ilaç yapacaktım ona çünkü üç haftadır öksürüyor!! Bana deniz kadayıfı veriyor aktar.
Ben de bunu nerden bulurum diyordum.
Tuhaf bir şey, yosun bildiğin. Kokusu da fena. Zaten ilk yaptığımda Tuna kusuyor.
İnternetten biraz daha araştırıp, farklı hazırlıyorum.
Bir bardağa yakın süt (aslında süt de daha yasak ama çarem yooook), içine akşamdan ıslattığım suyu ile birlikte bir tutam deniz kadayıfımı kaynatıp soğutuyorum. İki tatlı kaşığı süzüp, ilk başlarda içine biraz nesquick katıp (çaresiziiiim) veriyorum. Kusmuyor.
Giderek alışıyor, nesquicksiz, iki tatlı kaşığı kadar, günde dört kere veriyorum. Bunu kesmeden devam ediyorum.
6. Baktım olmadı, tekrar doktorumuzu arıyorum. Çünkü öksürük biçim değiştiriyor, gündüz de devam etmeye ve biraz daha kuru bir hal almaya başlıyor. Aynı solunum yolu daralması gibi. Aman Allah'ım yoksa gene mi bronşiyolit oldu!! Yoksa kadayıftan mı oldu? Doktorumuzu arıyorum kongrede bir hafta. Onun önerdiği başka bir çocuk dr.una götürüyorum.
7. Klasik sonuç: Muayene normal! Allerjik öksürük ve yeni başlayan bir grip diyor üstüne bir de bisürü kan testi yapıyor. Olan bebişime oluyor. Öksürüğü için de birşey vermeden olluyor eve. Deliricem. Bu arada kadayıfa devam.
Sonuç, sadece burun damlası yazıyor....
8. Madem alerjik öksürük (solunum yolları daralması) ben de kendi doktorumuzun klasik tedavisini ekliyorum. Aslında bu tedaviyi aynen birebir bir çocuk göğüs uzmanı hoca da vermişti ama prof alerjim yüzünden bir aydan fazla devam etmemiş bir daha da o dr.a götürmemiştim. Hemen kutuyu açıyor ve başlıyorum. Ventolin, Pulmicort inhaler, aerochamber ile. İlk dozları nebül olarak veriyorum çok daraldığı için. Sonra puff olarak devam.
9. Annemden ıhlamur alıp hazırlıyorum (bir bardak kaynar suyun içine bir tutam atıp sooğutuyorum, şekersiz içiriyorum). Tunanın bardağına su yerine ıhlamur koyup gün boyunca sürekli azar azar veriyorum.
10. Sinüs rinse ve okyanus suyu ile burnunu sürekli temiz ve açık tutmaya çalışıyorum.
Sonuç. Kadayıf ıhlamur nefes açıcı spray burun spreyi.
Bu yazıyı yazmak için erken mi bilmiyorum. Ama öksürüğümüz çoook azaldı. Maşallah.

12 yorum:

Adsız dedi ki...

bir gece yatarken ayaklarini(zi) vicks ile ovup corap giy(dir)ip yat(ir)mayi deneyin:)
kendiniz icin yine karabugday bali yemeyi deneyebilirsiniz.
gecmis olsun.

Adsız dedi ki...

"bir de gece yatarken..." olacakti:)

∂єкσяαρѕυωαѕуση dedi ki...

geçmiş olsun..

vicks çok işe yarıyor gerçekten

Gülfer dedi ki...

Vallahi o öksürükten Ceylo'da da var ama ben havalar ısınınca geçer diye bekliyorum sadece. Ama bizimki öyle uykudan uyandıracak kadar şiddetli olmadığı için ağırdan alıyorum. Umarım kendiliğinden iyileşir.

Tuna oğluşa çok geçmiş olsun, hemencik şifa bulsun inşallah.

annesiningülü dedi ki...

umarım geçmiş bitmiştir.
şunu bilirimki Asist bizide mahvetmişti,yani kızımı
kocanın mümessilliğine güvenip vermiştik
daha beter olmuştu
alerjik astım kasımdan beri konulan teşhis
akşamları bizdede uyku yoktu
şükür geçti gibi
umarım tekrarlamaz (dimi)

kurşunkalem dedi ki...

Biz de tanıyoruz bu öksürüğü.Bir ÜSYE oldu mu hemen başlıyor öksürük de.1 yıla yakın pulmicort yaptık zaten aerochamber ile.2 yıldır vermiyoruz.Öksürük ısrarlı ve geçmiyorsa hemen ventolin başlıyorum ben,1-2 günde cevap veriyor.Geçmiş olsun...

şebnem dedi ki...

şekerim madem bukadar denedin olmadı..alerjik başlangıçlı oldugundan götür oğluşu akupunkturcu Nüzhet hocama(korkma lazerle yapıyor) geçsin alerjisi .sen de kurtul osman da....
sana başka tarif: ıhlamur,elma çekirdeği biraz kabuğu,az tarçın kabuğu,2 yaprak taze nane bir taşım kaynatılık içir
ayrıca kaynamış pekmezi küçük kaşıkla ufak ufak içir bunlar çalışmazsa adımı değiştiririm söz!!!

gunlukcugum dedi ki...

ben hıc ılac vermeden bıtkısel ılaclarla balgamı gecırıyoruz hamdolsun.az tereyagını erıtıp pekmez koyup erıtıyorum.ılıyınca bır cay kasıgı verıyorum cok ıyı gelıyor.cok ınatcı ıse ayvayı bolup herseyı ıle haslıyorum ılıklasınca suyundan verıyorum.hep ıse yaradı.sanırım her ıkısıde bogazda bıraz kalıyor vucut ısısıyla balgmıda sokup alıyor)veya kusturuyor!bırde vıcksı uyuduktan sonra sırtına surup bır sıcak havluyu koyup yatırınca dıger ıkısı gecırmemısse bu yontemle sıfa buluyor...cok gecmıs olsun....

Berna dedi ki...

ah canım yaaa!!! tahmin edebiliyorum ne kadar kötü olduğunu.. hiç wheezingi yok mu?
ben böyle durumlarda hemen ventolin-pulmicort nebül başlıyorum. ve tabii ki her ihtimale karşı klacid.

benim de hayatımda 2 kez başıma geldi bu şekilde sadece geceleri olan, boğulacak gibi olduğum öksürük. ikisinde de sonuna kadar direndiğim ve itiraz ettiğim reflü çıktı. paşa paşa lansor'umu içtim ve geçti. tuna'da da olabilir bence. belki de bir şekilde reflüsü geçti de öksürüğü hafifledi.

AycA dedi ki...

erin de haftalardır öksürüy9or.. hiç ilaç vermediğimi biliyorsun en son çare biraz gizlice actidem verdim ve deniz kadayıfı-ıhlamur ve yemek yememe geceleri cam açık uyutmaya devam ettim deniz kadayıfından sonra azaldı hatta şimdi geçti gibi bile (dilimi ısırıyorum) sanırım bu iğrenç kokan şey işe yarıyor..nesquick yerine keçiboynuzu tozu koydum ben içti o iğrenç şeyi :=))geçmiş olsun umarım geçmiştir öksürük artık

hürriyet gazetesine ilan nasıl verilir dedi ki...

Merhaba ayni hastalik benim oglum tunada da var cok tekrarliyorsa nebuzulator alip ventolini osekilde ver ilerlediyse atroventle karistir ver kesin tedavi icin filoxetide kullanmak gerekiyor ama filoxotide surekli kullanarak cigerlerin komple ttedavii olmasi lazım. Filexotide hasta olunca baslandiginda etki etmiyo 20 gun sonra dozuna gore korumaya basliyor. Ayrica kara turp al icini oy bal zencefili karistir icine koy 1 gun icinde altina koyacagin bardaga damlayan suyunu icir balgami sokuyor filexo icin drla gorusmedende kullanma

Unknown dedi ki...

Pardon yazinizi okudum. Allerjinin onune gecilebiliyormu akipunktur ile. Benim kizimda 3,5 yasinda ve hala kis aylari geniz akintisi ve ona bagli oksurukten uyuyamiyor. Bilgi verirseniz sevinirim. Nuzhet hoca kimdir nerededir. :(