Buyrun, ben

Buyrun, ben

23 Ekim 2009

Sevgili Günebakan,

Uzuuun bir yanıt olacağından ayrı bir post yazıyorum. Belki naçizane çabalarımla bir bebeğin daha SADECE ANNE SÜTÜ almasına katkım olur :)
İşte yanıtlarım:
1- Evet, Tuna tartı alamadı derken, az kilo aldığını kastediyordum. Bu göreceli bir şey biliyorum.. Her ay bir kilo civarında alırken bunun yarısından az almıştı mı.. Ama doktorun yaklaşımı çok çok önemli. Doğru doktor her zaman OLUMLU biri olmalı ve ÇOCUĞU OLAN BİR DOKTOR gerekli bence. Tüm önerilerinde bu iki faktör çok çok etkiliyor. Bizimki, az kilo alınca, önemli değil bir dahaki ay tamamlar. Üstelik süt de artar kafaya takacak bişey değil.. demişti. Kesinlikle mama önermedi, benim ona yeterli sütü üretebileceğimi söyledi ve benim kendime güvenim arttı. 730 bizim aldığımızdan çok daha fazlaydı inan bana.
2- Bu 6 saat bekleme konusuna ben de takılmıştım ama azalmıyor. Deneyimle sabit. Hatta beşinci saatte sağınca, altıncı saatte sağdığımın yarısı kadar süt çıkmıyor demek ki asıl üretim çocuğun emmesinden hemen önce oluyor.
Vücut ilahi birşekilde mükemmel programlanmış. Sen kendine güven yeter. Çocuğun ihtiyacı ne kadarsa o kadar ve o zamanlarda süt üretimi oluyor.
Bir tek, meme aşırı dolup da sağılmazsa ya da emmezse, bu durum da bir süre devam ederse o zaman azalır. Mesela gece çok doluyor ama bebek sabaha kadar emmiyorsa… Bu durum Tuna’da olmuyor çünkü gece 2-3 kez emiyor ama Damla geceleri uyanmazdı, ben de gece kalkıp o fazla sütü sağar biriktirirdim. Her iki çocuğumda da tek memeden emzirdim yararını gördüm öneririm.
Bu arada belirteyim, postlarını da okudum, bence sizin durumunuzu en iyi toparlayacak şey EASY rutinini oturtmak. Emmeler de herşey gibi düzene girerse sıkıntınız kalmaz. Bebek ne zaman besleneceğini, uyuyacağını bilirse, rutine kavuşursa rahat edecektir.
3- Bir iki kere 7-8 saat emzirmemekle hemen süt azalmaz. Ama dediğin gibi olursa sağmanı öneririm.
4- 5 dakika emip ağlamaya başlaması için 2 aylıkken Tuna’yı apartopar dr.a götürmüştüm. O kadar moralim bozulmuştu ki, bunun canının yandığına ya da hiç süt kalmamasına bağlı olduğunu düşünmüştüm. Hatta dr benim ısrarımla bazı tahliller bile yaptı (idrar yolu enf falan mı diye). Sonuçta, inanmak istemesem de bunun kolik sancılarına bağlı olduğu ortaya çıktı…. İnanmak istemedim çünkü sanki süt ağzını yakmış gibi memeden başını çekip ağlıyordu. Tabii ben de ağlıyordum.. Sonuçta bu taşın altından da kolik çıktı. Düzenli olarak Nurse Harvey’s vermeye başladım (her emmeden sonra 1 kapak, 4-5 kez).. Bu işe yaradı…
İkinci bir konu, yine dr.umuzdan öğrendiğim bir şey, ikinci gebeliklerde süt kanalları daha açık olduğundan bebek memeyi daha çabuk boşaltabilirmiş ve gerekli sütü beş dakikada bile emebilirmiş. Sağarken dikkat et, süt biberondan çok daha hacimli geliyor. Ben de ısrarla ama Tracy 15-20 dk. diyor dedim başta, ama sonra bu ısrarımdan vazgeçtim çünkü dr haklıydı. Tuna hala 10 dk.dan çok emmez. Sadece emme refleksini tatmin etmek istediğinde 20 dk memede kalır onda da yalar durur.
Kesinlikle “her ağladığında emzir” öğüdüne katılmıyorum, ÖNERMİYORUM… Bu öğüt yüzünden en yakın arkadaşım bir yıldır ne gece ne gündüz uykusu gördü. Hem bebek her seferinde az az emdiğinden tam doymuyor (süt birikemiyor ki, benim göğsüm 6 saatte anca doluyor) hem de sık emince gazı fazla oluyor, hazımsızlık sancı yapıyor. Hem de Tracy’nin dediği gibi, her ağlama açlıktan DEĞİL Kİ.
5- Bunların aynısını yaşadım ama mama hiç vermedim çok şükür. Sabret, dediklerimi bir düşün. Ayrıca bu vücut tonlarca süt üretmeye programlı, merak etme. Psikolojik faktörlerin yanında fiziksel yorgunluk da çoook önemli. O bakıcıyı acilen değiştir, seni dinlendirebilecek birini bul bence.
6- Göğüslerin ucundan süt akması, göğsün dolu olduğunu gösterir evet ama akması şart değil. Elleyince sertlik doluluk ele gelir. Ama bazen de sen boş olduğunu hissedersin ama bebek doyar. BÜTÜN BUNLAR BEBEĞİN İHTİYACINA GÖRE ŞEKİLLENEN SÜT İÇERİĞİ İLE İLİŞKİLİ. Sabahları daha yağlı süt olduğundan miktarı az olsa bile doyurur örneğin. Sen de benim bir ara yaptığım gibi, ah işte şimdi yok ne yapacağım ben stresine girersen, bu yolun sonu sütsüzlük, söyleyeyim.
Bütün bunlarla beraber, sütü olmayan ya da sağlık nedenleriyle emziremeyen ya da bir yıl sağıp vermek zorunda kalanlar tanıyorum. Hepsi de emzirenlerden daha az anne değil ya da daha az sevmiyor bebeğini…. Sadece hayat herkese farklı fırsatlar tanıyor. Bu hayatın sonu değil ki, sen de anne sütü veremezsin belki ama anne sevgisini verirsin…
Son söz: Kayınvalideni BOŞVER, cahillik sadece okumakla ilgili değil, hissetmekle sevmekle içinden sevmekle de ilişkili. İstersen bir ara konuşalım hatta buluşalım… Yeter ki anne sütü :))))))

14 yorum:

Ozguranne dedi ki...

Vayyy muhteşem bir post olmuş. Ben ana sayfada anne sütü altında referans vermek istiyorum izninizle?

Benim deneyimime çok uyuyor hepsi. Bir de şu var, memelerimi hiç çok dolu hissetmedim ben. Ama curk curk içiyordu hep. Başta 2 saatte sonra 3 saatte bir ama bu da bebişin kendi düzenine uygundu. İkinci olarak her ağlama açlık değil öğüdüne tamamen katılıyorum. Bir dönem, memede ağlar, memeden çekersen ağlar pozisyondaydı. Meme ver baskısına meme vermiştim ama fazla beslenme yeşil kaka yapabiliyor. Sütün hep şekerli kısmını alıyor, ingilizce sitelerde detaylıca açıkladığı bir durum. O da mideyi bozuyor miniklerde, gaz oluyor, karnı ağıyor.

Dengeyi düzeni sarsmamak lazım.

Aslında düşündüm de belki de lohusanın yanına bebek doğurmamış bu işlerden anlamayan birini vermeli ki, lohusa kişi kendi burnunun dikine gidip kimseyi takmasın. Moral moral.

Sevgiler, çok güzel bilgilendirici, faydalı yazı için teşekkürler...

özgüranne

hayal dedi ki...

Özgür merhaba.. Teşekkürler iltifat için, o kadar güzel olmuş mu gerçekten?
İzin verdim bile :))
Sevgiler

gunebakan dedi ki...

ah okurken ağladım desem inanır mısın...
o kadar moral oldu o kadar moral oldu ki bana yazdıkların. o kadar rahatladım ki anlatamam. zira bugün yine kafam takıktı, göğüslerim yine dolu değil diye...
özgürcüm demek fazla beslenme yeşil kaka yapıyor, bunu öğrendiğim iyi oldu. bizim yeşil kakaların nedenini anlayamıyordum.
ayrıca still tea' yi kestim ben. popoda sürekli pişik oluyordu, dr. askorbik asite bağladı. bunu da bardak bardak içtiğim still tea' ye bağladı ve içtiğime çok kızdı. bilimsel olarak ispatlanmış bir çay değilmiş...
neyse, çok teşekkürler çooook.
ben izmirdeyim, keşke buluşabilseydik. bloğunu damlayı beklediğin günlerden beri okurum.
sütün bol olsun arkadaşım. hemen 3 saatlik easy rutinine başlıyorum bu akşam...
öperim bol bol.
ben de son postumu sana ithafen yazacağım fırsat bulursam:))))
damlayı tunayı da mıncırıver benim için. bir çocuk ablasına bu kadar mı benzer ayrıca yahu...

hayal dedi ki...

Günebakan, tekrar merhaba.. İşe yaradıysma ne mutlu.
Bir de naçizane öğüdüm var, bence cidden dr.unuzu değiştirmeyi bir düşünün.. Zira söyledikleri anladığım kadarıyla hep negatif ve moral bozucu. Still Tee içtiğine neden kızmış, ben araştırma sonuçlarını göndereyim kendisine anne sütünü artırdığı ispatlanmış bir karışım. Ayrıca değilse ona ne tadı güzeldi içtim. Allah Allah ona ne yahu.. Kendi çocuğu var mı, ya da erkek herhalde. still tee günde 4 bardak max içilmeli bu arada.

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

eş zamanlı okuyormuşuz birbirimizi:))
günebakanla doktorumuz aynı(idi) dr değiştirme konusunda sana katılıyorum. empatisi eksik bi doktor bence

incentive dedi ki...

Merhaba
Ben de bu süt sıkıntısını yaşayanlardanım. Öncelikle bebegim yaklaşık iki aylık olmasına rağman hala göğüs ucu problemleri çekiyorum, kullanmadığım birşey kalmadı (birşey kaldı, garmastan pomad), bepanthene, madecassol, novuksol, lansinoh, angel mama earth.. Lütfen başka yöntem bilenler paylaşsınlar..(bu arada bunlardan sadece madecassolden fayda gördüm sanırım)
Diğer bir ciddi sorunum da göğüslerimdeki asimetri..Sağ, solun iki katı büyüklükte..bunu da şuna bağlayabiliyorum; kolostrumdan beyaz süte geçişte solo göğüs ucumdaki aşırı ağrılardan dolayı bir gün emziremedim..Şimdi sol göğsüm küçük ve süt miktarı da az..tek göğüsle emziriyorum diyebilirim ve dolayısıyla mama takviyesi de vermek zorunda kalıyorum..o göğsüm pörsük olduğundan bebeğim 10 dk emmiyor ki sinüsleri uyarsın..pompayla sağıyorum, en iyi zamanda 40-50 cc ancak süt çıkıyor.. lütfen birkaç öneri..

hayal dedi ki...

Hülya, ne tesadüf :)))
İpekars, http://hayalalani.blogspot.com/2009/07/meme-bas-catlagn-onlemenin-yollar.html sayfasındaki postum çatlak konusunda yardımcı olur belki... Bir memenin büyük olması sanırım o tarafın süt üretmediği için üretimi inkar etmesine bağlı olabilir. Bence düzenli emzirirsen düzelecektir. Emzirilmeyen meme süt üretmez. Ama açken önce o tarafı ver, iyice çeksin ayrıca da süreki sağmaya devam.. Daha çok erken düzelir. Merak etme. Sabret.

Adsız dedi ki...

Sevgili hayal. Dün isimsiz bir post atmıştım size. Günebakandan önce. Belki blog arkadaşı değiliz ama bizim daha fazla ortak tanışıklığımız vardı. Abimle aynı fakülteden mezundunuz dahası kardeşiniz Aybegümle aynı dönem mezunuyuz liseden. Doktordan çıkmıştım ve cevaplarımı alamamıştım ve abiminde tlf nu kapalı olduğundan internetten kendimce araştırma yamıştım ve kendimi kötü hissetmiştim. Sizinde damlaya kavuşurkenki sıkıntılarınızı blogunuzdan takip ettiğim için, mesleğiniz için, kendimi yakın hissettiğim için (belki saçmadır ) ama doktorumdan duyduklarımın ve duyamadıklarımın bende yarattığı bir duyguyla yazmıştım size. ve gece boyunca ve gün boyunca baktım bir kaç satır yazarmısınız diye. Sitem değil yazdıklarım. Tanıdıklar sitem eder doğru ama ben yinede bekledim bir kaç satırı haddim olmadan. Asiye

gunlukcugum dedi ki...

Her iki çocuğumda da tek memeden emzirdim yararını gördüm öneririm .YAZMISSINIZ MERAK ETTIM DIGER GOGSUNUZU EMMEDIGI ICINMI TEK MEMEDEN EMZIRDINIZ?YOKSA DAHAMI IYI OLDUGU ICIN?BENIM KIZIMDA SOL GOGSUMU ALMAMISTI COK BUNALMISTIM AMA TEK GOGUSLE 22 AY EMZIRDIM.SIMDI IKINCI BEBEGIMI BEKLIYORUM COK MERAK EDIYORUM SOL GOGSUMU ALACAKMI?SEVGILER..

hayal dedi ki...

Sevgili Asiye,olur mu hiç, progesteron seviyesi ile ilgili araştırma yapıp öyle cevap yazacaktım ondan.. Henüz araştıramadım.. düşük progesteron seviyesi luteal faz defektinden kaynaklanabilir, gebeliğe engel olmasından ziyade erken düşüklere neden olabilir. gebe kalmaya engel oldugunan emin degilim ama araştıramadım dediğim gibi.. emin olmadan da yazmak istememiştim..
rana eslem, tek memeden emzirmek derken onu kastetmemiştim.. yanlıs ifade etmisim.. her seferinde tek memeden demeliydim. her emzirmede hem sağı hem solu emzirince bebek hep sulu süt alıyor, sondaki yağlı süte geçemiyor.. bu yüzden her seferinde en az 10 dakika birtarafı dönüşümlü vermeli.. eğer bir memeyi emmezse süt üretmez. bunu kesinlikle önermem..
bebekler genelde meme tercihi yapıyor. benim ikisi de sağı emmek istememişlerdi doğduklarında. ama ısrarcı olmak gerek. sağa sıra geldiginde "emmezsen mama yok cicim" yaklaşımı ile onu da alır olmuşlardı :)yani sağı emmeyince solu vermedim, ısrar ettim

gunebakan dedi ki...

peki birkaç sorum daha olacak. benden bıkmazsın umarım.
1- bugün saat 15.30da sol meme emzirdim. sonra uyuma kısmında tam dalacakken kapı çaldı vs. uykusu sıçradı. sonra uyutmayı başaramadım ağlıyor ama ne ağlamak. hadi dedim 16.30 gibi saat gelmedi ama sağ memeyi vereyim. onu da almadı. ciyak ciyak ağlayınca mama yptık. 70cc içti ve sustu. buna ne dersiniz? böyle içince işte süt az, çocuk aç diyor evdekiler. eşim de o mamayı o saatte hangi çocuk olsa içer diyor.
2- emme saati gelmediğinde peki emzirme aralarında canhıraş ağladığında nasıl sakinleştireceğiz.
3- bu yöntemle çocuk gerçekten doyuyor mu anlamanın yolu bebişin tartı alması mıdır? aralarda ağladığında ben bile aha işte aç galiba diye düşünüyorum...

2-3 gündür çok iyi gidiyordk. bugün hem moralim hem de düzenimiz bozuldu. öyle ki dün ailecek ilk defa dışarı yemeğe gittik.orada emzirdim kuzumu uzun uzun. ama bugün...pek ağlak yine...

hayal dedi ki...

Merhaba tekrar..
Aslında bütün soruların cevabı Tracy’de var.. Dikkatli okumak gerek. Ben kendi bildiklerime ve deneyimlerime dayanarak yanıtlayayım.
1- Kolik döneminde böyle ağlamalar, çığlıklar, sakinleştirememeler durumunda biz fön sesinden yararlandık. Bir cd.de internetten kaydettiğimiz fön sesi var (ya ben de bütün tüyolarımı vermiş oldum hadi bakalım).
Bebeğin ağlama sesinden daha yüksek bir ses olacak şekilde cdyi (ya da fönün kendini) açınca bir süre sonra sakinleşiyor hatta beraberinde şşt pat yöntemini de yapınca uyuyor.
Sizin hesapta anlamadığım bir şey var. 15.30’da emdiyse 16.30 uyku saati olmaz ki… Tekrar meme saati 18.30 (ya da 2,5 saatlik EASY’de –ki zaman zaman 2,5-3 hatta 2 saatlik aralar bebeğin ihtiyaçlarına göre değişebilir). 18.30’da emeceğine göre eğer her seferinde 1 saat uyuyorsa 17.30da uyutmak gerek. Tabii bebeğin işaretlerini iyi okumak lazım. Uykusu gelince, esnemeye başlayınca yatırmak çok önemli..
Ben bir siklusta uyutamadıysam, biraz daha uğraşıp, bir önceki emmeden 2,5-3 saat sonrası gelmeden emzirmedim hiç (siz uykunuz kaçınca kalkıp yemek mi yiyorsunuz uyku gelsin diye)…
“sonra uyutmayı başaramadım ağlıyor ama ne ağlamak.” Durumunda ağlaması açlıktan DEĞİL kendini sakinleştirmeyi başaramamasından ve uykuya geçememesinden!!
Bu noktada, fön sesi, ya da Happiest Kid on the Block kitabından 3S ya da Tracy’den 4S işe yarayabilir. Mamaların tadı biraz daha şekerli gibi bence eşiniz haklı. EVDEKİLERE KULAK ASMAMAYI ÖĞRENMEDEN MUTLULUK GELMEYECEK! Çok şükür, bugüne kadar ne kadar sıkışsam da mama yapmadım o mamaları çöpe atın bence.. Kafar karışıklığı yaratıyor.. Sizin ürettiğiniz süt o bebişi besler sadece doğru zamanlarda emzirmeli…
2- “emme saati gelmediğinde peki emzirme aralarında canhıraş ağladığında nasıl sakinleştireceğiz” bunun cevabını verdim yukarıda. Bir de bu kontrolsüz ağlamalar kolik bence ve 3 ay civarında geçecek.. Ama Nurse Harvey’s deneyin azaltıyor bu ağlamaları.
3- Bebeğin doyup doymadığını anlamanın tek yolu tartı takibi. Kilo alıyorsa kesinlikle süt yetiyordur… İşte aç galiba takıntısı ne zaman bitecek (o kadar konuştum işe yaramadı galiba diyorum artık)

Aralarda bozulmalar sapmalar tabii ki olur, bebiş bu makine değil ya.. Ama moral bozmak yok.. İlk günler alışana kadar emme, uyuma vs saatlerini kaydedin, size yol gösterir.. Kolay gelsin sevgiler

serapars dedi ki...

Sevgili Hayal ve blog takipçileri, Allah'ını seven söylesin; 2 aydır göğüs çatlaklarıyls uğraşıp, tam da geçiyor derken, bu defa da göğüs ucunun areolaya/göğüse birleştiği yerden yarılmalar başladıysa, o bebeğin anası ne yapacak?
(Balmumunu yağda erit kapat diyorlar, denemediğim bir bu kaldı..)

hayal dedi ki...

Sevgili Serapars, sanırım bu durumda tek çare bir süre emzirirken şu göğüs koruyucu mu ne deniyor onla emzirmek.. Göğüs ucuna takılan silikon bir kılıf, meme başına ve bebeğin ağzına uygun büyüklüktekini seçmek gerek... Biraz zor oluyor onla emmek ama.. kolay gelsin.
Sanırım balmumu da benzer bir iş yapıyordur