Buyrun, ben

Buyrun, ben

6 Ağustos 2008

Ferber Yöntemi 4. Gün

Bugün de uyku hazırlığımız fena sayılmazdı. Damla hanım 4'te gündüz uykusundan uyandı (bu biraz geçti gerçi), yediyi on geçe akşam yemeğini yedi. Saat sekiz buçuk gibi huysuzlanıp gözlerini oğuşturunca uykusunun geldiğini anladık. Aslında geç uyandığı için daha geç yatıracaktım ki, baktım uykusu geldi, banyoya girdik. Saat dokuza doğru giyindik, sütümüzün yarısını içtik yine (100 cc) (not: bugün de sabah uyanınca süt içti ama kahvaltı kontenjanına saydım, sorun etmedim).
Birkaç kitap okuduk. Baktım ki sürekli yeni bir kitap getiriyor, bir yandan da gözlerini oğuşturuyor, artık uyku saatimizin geldiğini söyledim. Hemen itiraz etti (numara ağlaması ile). Ben de uykunun güzel birşey olduğunu anlattım.
Sonra herkese ve oyuncaklarımıza iyi geceler dedik, dokuz otuzda onu yatağına koyup odasından çıktım.
Hiç ağlamadı. Ayağa kalkmadı. Yatağın kenarından çıkmaya çalışmadı. Sadece ilk yatırdığımda 30 saniye kadar itiraz etti (numara ağlaması). Hemen uyudu. On dakikalık ilk bekleme süresinin ortasında geldiğimizde, ne yapıyor acaba diye meraktan yanına gittiğimde uyumuştu.
EDIT: Bir: Damla hanım sabaha kadar uyanmadı (artık maşallah demem gerekiyor sanırım :) )
İki: Tuvalet adaptörümüz geldi, henüz üzerine oturup "çişşş" diyor. Çişin ne olduğunu ve nasıl isteyerek yapılabildiğini bilmediğini sanıyorum. Tracy'yi okuyana dek bu konuda girişimde bulunmayı düşünmüyorum. Sadece halıları toplayıp evde altını açabilirim önümüzdeki günlerde.

7 yorum:

Yapıncak Gürerk dedi ki...

Harika yazılar okudum ardarda. Tebrik ediyorum! Ben bu Ferber'i bilmiyordum. Hayal meyal Tracy'nin kitabında önerdiği birkaç kitaptan biri olabilir diye bir düşüncem var gerçi.

Doğru sistemler nasıl hemen cevap veriyor. Ve istikrarlı olmak nasıl her şeyden önemli. Dediğin gibi bebek canı yandığı için ağlamıyor. Sadece yeni bir sistemi anlamaya çalıştığı için ağlıyor, bu onun iletişim yöntemi.

Tracy'yi okudun herhalde. Ben yazdıklarından, çok benzer yanlar gördüm. Ritüel meselesi, her şeyi anlatma meselesi, eski hatalardan mutlaka uzak durma ve çocuğa güven verme meselesi.

Nöbetsiz günlerini ne güzel değerlendirmişsin. Umarım böyle devam eder. Damla hanımı öpüyorum... Mışıl mışıl mutlu uykular, keyifli sabahlar diliyorum.

hayal dedi ki...

MErhaba Yapıncak,
Tracy'yi okumadım ama senin geçen postundan sonra 3 kitabını Amazon'dan ısmarladım, bir tanesi de senin Türkçeleştirdiğin olabilir galiba. İlk fırsatta okuyacağım üçünü de.
Güzel dileklerin için teşekkür ederim. Öpüyorum Ada hanımı da seni de :)

Adsız dedi ki...

Offfff bende bu konuda kontrolü ele almalıyım artık sizin gibi.....Ama babamıza rağmen bu işi nasıl yapacağım bilemiyorum:(
Gözyaşı işin içine girince işler çok çok zorlaşıyor....

Ama sizi tebrik ederim....bu minikler zaaflarımızdan çok iyi anlıyorlar...buna ramen başarınız takdir edilmel bence...darısı benim başıma

HülyArda dedi ki...

tebrikler Damla hanım uyumayı öğrenmiş. Huzurlu uykularının devamını dilerim Aybala.

sevgiler..

Adsız dedi ki...

öglen uykularini nasil yapiyor yani, yine odasina birakip cikiyor musunuz?
diyelim ki gece uyandi ne yapilmasi gerekiyor ferber yontemiye göre?
cevaplarsaniz sevinirim,tesekkurler.

hayal dedi ki...

Songül, benim korktuğum kadar ağlamadı Damla hanım. O kadar zor ve acıklı birşey değilmiş.
Hülya, teşekkür ederim :)
İsimsiz arkadaş, bu benim burada anlatabileceğimden daha kapsamlı bir yöntem. Öncesi ve sonrası var. Gündüz uykuları (biz henüz buna geçmedik) ve gece uyanmaları için (çok şükür buna da gerek duymadık) ayrı bölümleri var. Eğer ilgileniyorsan Ferber'in kitabının satıldığı linki önceki postlardan birinde vermiştim.

Herşeydenbiraz dedi ki...

merhaba, üç gündür internetten öğrendiğim kadarı ile yöntemi 8 aylık bebişimde uygulamaya çalışıyorum. Ancak, doğru adımları takip ettiğimden emin değilim. Ana hatlarıyla yöntemi izah ederseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.