Buyrun, ben

Buyrun, ben

13 Ağustos 2010

Hangisini alırdınız?

Adıyaman Merkez
Kahta (Adıyaman)
Emirdağ (Afyonkarahisar)
Afyonkarahisar Merkez
Doğubeyazıt (Ağrı)
Sındırgı (Balıkesir)
Güroymak (Bitlis)
Tatvan (Bitlis)
Buldan (Denizli)
Diyarbakir Merkez
Harput (Elazığ)
Nurdağı (Gaziantep)
Tirebolu (Giresun)
Şarkikaraağaç (Isparta)
Karaman Merkez
Kars Merkez
Sarıkamış (Kars)
Kastamonu Merkez
Cihanbeyli (Konya)
Nusaybin (Mardin)
Muş Merkez
Ürgüp (Nevşehir)
Ulukışla (Niğde)
Geyve (Sakarya)
Alaçam (Samsun)
Ladik (Samsun)
Siirt Merkez
Şanlıurfa
Siverek (Şanlıurfa)
Viranşehir (Şanlıurfa)
Cizre (Şırnak)
Silopi (Şırnak)
Tokat Merkez
Turhal (Tokat)
Banaz (Uşak)
Erciş (Van)
Van Merkez
Bozok (Yozgat)

Hangisini alırdınız?
Hangilerinin adını daha önce duymuştunuz?
Hangisi memleketinize / evinize en yakın?
Hangisinde havaalanı var?
Hangisine giden yol var?
Hangisinde can güvenliğiniz var?

Hangisinde eşinizin iş bulma şansı var? (Eş durumu tayini yapmadıkları için kaçınızın eşi işini gücünü bırakıp sizinle geliyor? Kaçı işinden ayrılamayıp yerinde kalıyor ve içi yana yana sizi ve belki bebeğini gönderiyor?)
Hangisinde eşinizin çalıştığı bankanın uygun boş kadrosu bulunan şubesi var?

Hangisinde oturabileceğiniz ayarda evler var?
Hangisinde bebeklerinize bakıcı & yuva bulma şansınız var?
Hangisinin halkı sizinle aynı dili konuşuyor?

Hangisinde mesleğinizi icra edebileceğiniz şartlar var?
Hangi hastanede ameliyathane / anestezi uzmanı / doğumhane / başka uzman / nöbet & icap nöbeti / poliklinik var?
Hangisinin döner sermayesi yüksek / sizin için yeterli?
Hangisinde muayehane açıp -artık- para kazanma şansınız var?
Hangisinde evinize market alışverişi / üst baş alışverişi yapabileceğiniz market ya da alışveriş merkezi var?

Hangisini seçerdiniz? Yeterince doğudaki birini mi? Yeterince batıdaki birini mi? Para kazanacağınızı mı? Parayı boşverip çocuklarınızın güvenlikte olacağını mı? Evinize en yakın olanı mı? Havaalanına en yakın olanı mı? Yolu olanı mı? Suyu olanı mı?

Hanginiz sıcak yuvanızı / şehrinizi bırakıp, ne uğruna bu listeden kendinize bir yer seçip, başkasının da aynını seçmemiş olması için dua eder, sonra da kurbanlık koyun gibi kuranın çekileceği günü beklerdiniz?
Kaçınızın yüreği dayanırdı buna?

27 yorum:

sumeyye dedi ki...

bunun aynısını yaşadık ve çorumdayız.. büyük şehirden küçük şehire.. hatta eşimin merkezi burası olmasına ve ben yanına gelmeme ragmen (atamam buraya oldu onun ıcın).. bır aydır tekım.. ve su an denetım ıcın ardahandan bıtlıse gıdıyor.. benım yuregım dayanmıyor yer yer..2 gun helak oldum.. ve tekım bu sehırde bır tane bıle yakınım yok. aılem aradıgım an yanımda ama nereye kadar dıyıp bu kez reddettım gelme ısteklerını .sanırım bır yerden sonra el mahkum oluyor.. sabıt bır yerı var burası ,o da yılın yarısı dagınık bır sekılde.. ve ınanın sevmesem de alıstım coruma..(hala hazzetmıyorum) bır tek yenı evlı bırı olarak esımın uzaklıgına alısamadım.. alısamıyorum.. (kı kaldı 10 aylık evlıyız bun 5 ayını bırlıkte gecırdık)yuregım ıste buna dayanmıyor.. ama yaşıyorum işte.. eğer eşiniz ve cocuklarınız olacaksa emınım bır yerden sonra alısacaksınız..
sızın ıcın ne ıyı olacaksa o olsun.. umarım tez girer her sey yoluna..
bugun bende yıkıldıgım bır an sakınlesınce dusundum.. elbet duzenı kurulu aılecek bırlıkte yasayan bır dolu ınsan var cevremde.. onlara baktıkca cok burkuuyor ıcım.. ınsanların memleketı bura vs.. ben yabancıyım..veya aılemdekı evlılerı dusununce burkuldu. ama sonra dedım kı.. öyle beter sıkıntıda ınsanlar var kı. yanı daha ıyı orneklerı gorup mutsuz olmak bana cok agır geldı.. tesellı olamasam da en azından sakınlestım.

bence oyle dusunun. gecıcı bır durum. ve sız gıttıgınız o yerden bir uzman olarak cıkacaksınız ve en guzelı guze bır dal uzmanı.. bebeklerınızı öpüp yanınızda oldukları ıcın.. ve esınızın elını tutup sızınle bu yola bas koydugu ıcın.. şükür dolsun içiniz..
bende bu donemde tesellı cumlelerınden nefret etsemde benzer duygulraı yasadıgımızdan duramadım
sürçü lisan ettim ise affola :)

Adsız dedi ki...

merhaba,
senin icin tirebolu,alacam,ladik,nevsehir den birini diliyorum :) en azindan alacam ve ladik samsun'un ilceleri ve samsun'a ulasimlari cok kolay ve samsun'da havaalani ve bir cok low cost firmasinin ucuslari var.
urgup her ne kadar hala gidip gormediysem ,dusununce dunyanin her yerinden insanlar geliyor,anadolunun ortasinda bir vaha gibi geliyor bana.
umarim dogu hizmeti cikmaz,hic kimse de kalkip sana her yer vatan topragi bik bik yapmasin.
karadeniz guzeldir ,umarim oralardan bir yer cikar sansina.
iyi sanslar hayal!!!

annesininoglusu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
annesininoglusu dedi ki...

okurken gerildim ya.ben de asker eşi bir öğretmenim eşimi Allahın belası bir yere Afganistana gönderdim ve bu gitmeler mütemadiyen sürecek.oğlumla bir başımızayız şimdi.ne uğruna bunlara katlanıyoruz düşününce işin içinden çıkamıyorum.Hele son dönemde olanlardan sonra...

zeynep dedi ki...

hepsinin adını biliyorum, bir kısmını da gördüm.

cizre ve silopi dışında tüm yerlerde can güvenliğiniz olur. hatta oralarda da olur ilk hedefleri her zaman güvenlik güçleri oluyor maalesef. sizin hizmet için geldiğinizin bilincindeler, size muhtaçlar çünkü.

doğuda erciş, tatvan listedeki en iyi yerlerdir. erciş van havaalanına 1,5 saat kadar var. van'da çalışan doktor arkadaşlarım döner sermaye gelirinin çok çok yüksek olduğunu söylemişlerdi. herkesin elinde yeşil kart var ve en basit bir şeyde bile hemen gelip kullanıyorlar.

doğubayazıt şuan çok karışık. hiç hiç tavsiye etmem.

van'ın çok daha kötü bir ilçesinde 2 yıl yaşadım. eşim işini bıraktı geldi yanıma.

banka, ziraat, iş bankası gibi bir banka ise tamamında var sanırım. değilse ile en yakın yerleri seçilebilir.

ev sorunuz mutlaka olacak ama batıdaki yerlerde hep daha çok şansınız olur.

kastamonu içlerinde en iyisi sanki. alaçam'da iyi gibi. merkeze uzaklık çok önemli. samsun oldukça iyi bir şehir. sanırım 1 saate yakın sürüyor yol.

iç anadolu ve kardeniz ilçelerde muayenehane açyığınızda çok iyi bir şey yaparsınız. yaşadığım kasabadaki dr. tek mesela ve çok çoook iyi kazanıyor.

mesela van'da muayenehane açtığınızda para kazanma şansınız daha düşük. çok fazla özel hastane var, ve kadınlar bunları tercih ediyor.

devlet hastanelerini tamamında ameliyathane oluyor. bir kısmında anestezi uzmanı da oluyor. değilse ameliyat olunan günlerde en yakın yerden istiyorlar.

doğudaki kadınların neredeyse hiç biri türkçe bilmiyor. erkeklerin çoğu biliyor. bir ebe henüz ilk sez. doğumunun üzerinden 1 yıl geçmeden kadın türkçe konuşamadığı için yapılan 2. normal bir doğumdan bahsetmişti.


diyarbakır merkez dışında özel kreş sanırım hiç birinde yok. diğerlerinde 3-4 yaşından itibaren devlete ait ilköğretim okullarından birini kreşi oluyor. bakıcı için anadolu'da kasabalarda iyi niyetli insanlar bulmak ist. göre belki daha kolay ama şans.

şansın bol olsun! hem kendin hem de ailen için!

zeynep dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Anne ve Bebisi dedi ki...

Esim Nevsehir'de buyumus, listedeki yaklasik 20 yerde yakinlarindaki il-ilcelerde dogup buyumus arkadasim var. Sirnak, Nusaybin gibi yerlerin isimleri zihnimizde kotu seyleri canlandiriyor ama Kars'ta, Mardin'de hatta Yuksekova'da halihazirda calisan, yasayan arkadaslarim, tanidiklarim var. Kac yil kalman gerekiyor?

Adsız dedi ki...

denizli / buldan

Denizlinin guzel bi ilcesi, kucuk, sakin, hersey var (banka su bu)
guvenlik sorunu asla yok, merkeze ulasim kolay, denizlide hava alani da var.

hayal dedi ki...

Sümeyye, senin işin benden çook daha zor, ama inan bana benim birçok arkadaşımdan daha kolay. Neden mi? Çoğu karı koca dr olan arkadaşlarım, devletin onları birleştirme gereği görmemesi nedeniyle en az birbuçuk seneyi ayrı geçirmek zorundalar. Askerde gibi aynı :( Ama şu da var, senin eşinin mesleği bu, sanırım alışmak ve katlanmaktan başka yapacak yok, değil mi? Belki bebeğiniz olana kadar en azından, gittiği yerlere onunla gidip Türkiye’yi tanımaya çalışabilirsin, bu bir seçenek olabilir mi sana?

Adsız, herkes bir ilk tercih yapmak zorundaydı, bu saydığın yerlerin hepsini tabii ki birileri seçti, ben ilk tercihim olarak Antep’in küçük bir ilçesi olan Nurdağı’nı yazdım. Evime (kayınvalidemlere) yarım saat olduğundan, bebeklerimde aklım kalmayacağından.. Ama hastane ilçe hastanesi, çok çok küçük bir hastane, ameliyatanesi yok (anestezi dr.u hepten yok), üç dört ayda bir doğum olan mini mini bir sağlık ocağı gibi bir yermiş. Herkesin öncelikleri farklı, ben bebeklerimi düşünmeliydim. Ama Ürgüp’ü iyi bilirim, iki yıl Aksaray’da hekimlik yaptım, Ürgüp’e de sık sık gittim, orayı tercihlerim arasına yazdım o yüzden.
Annesinin oğluşu, ne kadar zor, ne kadar zor! Kolay gelsin
Zeynep merhaba,
Detaylı yorumun için teşekkürler, aslında seçme şansımız o kadar da sandığın gibi olmuyor. Bir tercih yapıyoruz evet, ama aynı yeri başkası da yazdıysa, kura kura sonuna kadar gidip en son kimsenin tercih etmediği yerlerin kaldığı havuza varana kadar kura çekiliyor.
Listedeki bazı yerler (mesela benim tercih ettiğim) ilçe hastanesi, ameliyathane yok deyişim ondan. Ameliyathanenin olmadığı yerde doğum yaptıramazsın çünkü ani bir komplikasyon gelişirse Allah korusun, kordon sarkması, bebeğin kalp atımlarının yavaşlaması, vs, sezaryen şansı olmadığından anne ve bebek kaybedilebilir. Kısacası kadın doğum uzmanının ebeden farkı ameliyathanedir…
Bir de, muayehane açmayı yasaklayan tam gün yasasının bir kısmı anayasa mahkemesi tarafından iptal edildi ama şu an kimse gerçek durumu bilmiyor. Yeni muayehane açmaya izin vermedikleri gibi (bunu imkansız kılan bir yönetmelik yayınlandı, kapısı 120 cm olacak, iki ayrı tuvalet hasta banyosu olacak, tam gün hemşire çalışacak vs, kimin gücü yeter böyle muayehane açmaya?), mevcut olanları da kapatamadıkları için türlü yaptırımlarla yıldırma politikası uyguluyorlar. Sağlık bakanı kafasına taktığı için, başhekimleri çağırıp tüm muayehaneleri öyle ya da böyle kapattırın demiş. Sürekli sıkı denetimlerle cezalar yazıyorlar, olmadı dr.ları geçici görevlendirmeler adı altında uzak yerlere sürüp muayehanelerinden uzaklaştırıyorlar. Neyse, çok dertleştim, ben bile sıkıldım bu konulardan zaten. Artık biz uzman dr.un çok para kazanması hayal gibi bir şey oldu maalesef
Esracım, süresi yerin kötülük – iyilik derecesine göre 1-2 yıl arası değişiyor. Mardin’i tercihlerim arasına aldım zaten :)
Adsız, senin Diloş olduğundan şüpheleniyorum :) Denizli’li bir arkadaş burayı yazdı zaten :(

Adsız dedi ki...

Merhaba!Eşimden ve kızımdan 1,5 yıl ayrı kalıp Bitlis-Güroymak da çalıştım.Orayı tavsiye etmem ama Tatvan Gelişmiş bir ilçe.Diğer memurların eşleri çocuk bakıyor oralarda.Şuanda Nevşehirdeyim (memleketim)Ürgüp de rahat edersiniz,merkezde olmayan bankalar bile Ürgüp'te mevcut,bakıcı probleminiz olmaz,Nevşehirde kreş var,havaalanı hem Nevşehirde hem Kayseride var.Tayininiz çıkarsa seve seve yardımcı oluruz.Hakkınızda hayırlısı olsun inş.Sizin kadar merakla sonuçları bekliyorum.
Ayşe

Bensel dedi ki...

Merhaba,

Banaz/Usak ile ilgili bilgi verebilirim. Sanirim sizin bir arkadasiniz da Usak'ta calisiyordu (yanlis hatirliyor olabilirim)
Banaz Usak'in ilceleri arasinda en gelismis ilcelerinden, Ankara-Izmir karayolunun uzerinde, Usak'a 30 dk, havaalanina 20 dk mesafededir. Usak-Istanbul arasinda haftanin 4 gunu karsilikli ucuslar THY tarafindan yapiliyor.
Dogasi yesildir, kislari nispeten sert gecer ve evet her ilce gibi kucuk bir ilcedir ancak Usak'a ulasimin kolayligi, havaalanina yakinligi artilaridir ve Ege insaninin sicakligini gorebileceginiz bir yerdir.

şebnem dedi ki...

şekerim uşak babamın memleketi,sorun olmaz. gaziantep dersen bütün sene orada olacağım,yardımcı olacak çok insan tanıyorum.olur da urfa çıkarsa orada da ben doğmuşum çok tanıdık var.afyona çıkarsa gene herişini hallederiz,gerisine elim kolum yok malesef .sen gönlünü serin tut

Adsız dedi ki...

yok kuzum o adsız ben değilim. şu yer bu yerden daha iyi demeyeceğim ben. umarın senin-sizin en istediğiniz yer olur. gönlünü ferah tut lütfen. nasıl olsa sonunda geleceğiniz yer burası:)
dilara

bifocan dedi ki...

Canım.çok karışmışsın sen.anlıyorum.yerler içkarartıcı.haklısın.sakarya olsa acaba evi taşımayıp nöbetçi olduğun günlerin dışında belki ev gidebilr mmisin.tabi mesafeyi bilmiyorum.doğuda en iyi diyarbakır gibi görünüyor.tek seçeciğini bilsek.egoistli yapacak olursam ürgüp derim.seniçok seviyorum.ve seni sık görüürm.ürgüp anılarımızıda yadederdik.canım.sakın canını sıkma.çökme.sen istanbul ve kadın dooğum aşkın için benim cesaret biile edemediğim risleri göze aldın.şmdi bu aşamadasın.bu bi başarı filmi.bir zamanlar bana yazdığın bir mektupta dediğin gibi bu filmin başrol oyuncusu da sensin.nereye gidersen git,eşini çocuklarını götüremesen bile yüreğini götüreceksin .ve o yürek tertemiz sıcacık.ALLAH senin yüzüne bakacaktır.merak etme.içini ferah tut.burada mecburi hizmet yapan bi dr hanımında çocları ve eşi istanbulda.her cuma gidiyor.kaldı 9 ay ya sabır diyodu geçen gün.bi tanesi de takvimin üstüne geriye sayıp günleri yazmış.o gün geriye keç kaldı.direk görüyor.gülüm sen hayallerinin peşinde buraya kadar geldin.adına mutlu ve gururluyum.bunda sonrası birz can sıksa da bi yol bulunacaktır.iller konusunda bi şey diyeemiyorum. baktım aksaray yok .üzüldüm.belki olurda arakadaşımla 10 yıldan sonra yeniden aynı şehirde yaşarım demiştim.yok.allahın aksarayı bile yok.vanda tülin diye ünüv.di ev arkadaşım var.ortapedi yapıyor.çok şikayettçi değil.seni seven bi eşin iki tane sağlıklı zor elde edilen çocuğun annen kızlar aişinin ailesi ve biz dostların varrız.moralini bozma.ayrıntılı bütün yerleri değerlendirirsin sen zaten.ben de kaç yıldan sonra allahın bi köyüne gittim.saçma sapan çalışıyorum işte.akşam 5 e kadar çok mutsusum.evet 5 den sonra eşimi ve kızımı görebiliyorum.ama işte gündüzkü mutsuzluğun üstüne ne kadar mutlu olunabilirse.gülüm allah başka sıkıntı vermesin.senin için dua edecem.

hayal dedi ki...

Ayşe merhaba, Keşke istediğim gibi seçme şansım olsa hakkaten
Bensel, doğru arkadaşım aile hekimi, kızıya Uşak'ta, eşi ise Adıyamanda yapıyor mecburisini
Şebnemcim, öyle istediğin yeri seç git durumu yok malesef, seçtiğim yer ilk kurada çıkmazsa bana, hiç kimsenin seçmediği (geriye kalan) yerlerden biri oluyor. Buna da genel kura deniyor ki kimsenin istemediği bir şey.
Diloşum ne bileyim Denizlili olunca sen sandım :) Bodrum konusunda haklısın :)))) (Umarııım)
İfocum keşke aralarından seçebilsek hakkaten :) Ama bi de şu var, kimsenin beğenmediği ya da bana önermediği yerlere de birileri gidecek sonuçta :( Çok öpüyorum sizi, Zeynoyu, konuşalım bir ara

ela selin dedi ki...

Canim en hayirlisi olur umarim hepiniz icin.
Bu yerlerden cogunu görmedim acikcasi. Ama Buldan'i hatirliyorum, oldukca modern bir yerdi hatirladigim kadariyla.
Dualarim seninle arkadasim.

Asortik Krep dedi ki...

İlk gittiğin zaman her yer aynı iticilikte gelecek ama zamanla evin ve ailen nerdeyse orayı seveceksin.. Sadece bunu hatırlatmak istedim..
Senin için en hayırlısı olsun :)
Benim içimden Antep, Ürgüp ve Buldan geçti :) Umarım olur.

Adsız dedi ki...

Hakkında hayırlısını diliyorum Benim de eşim doktor. Onun da asistan arkadaşları bu kurada. (Onlar çocukçu) Dün evde seni anlatıyordum blogunu okuduğum bir kızcağız var, 2 çocuklu vs. diye ...Hakkında hayırlısını diliyorum. Tercihini yapmışsın bile. Gönlüne göre olur inşallah.

ŞEKER dedi ki...

ben Nevşehir'liyim. Orada hem can güvenliğiniz olur hem de çocukları bıraktığınız insanlar onlara gözü gibi bakar. Bizim oralarda çocuk çok kıymetlidir.
Diğer yerleri bilemiyorum ne yazık ki..

hayal dedi ki...

Özlemcim, çok teşekkür ederim, duaya çok ihtiyacım var inan
Çağlacım, benim de aklımdan (içimden) Antep ve Ürgüp geçiyor, hayırlısı :)
Axius, sizin işiniz de zor, doktorla evlenilir mi hiç :))))) Eşine selamlar :)
Şeker, ikinci tercihim Ürgüp, hayırlısı bakalım..

Adsız dedi ki...

ilk önce hakkında hayırlısı neyse o olsun çoçuklarınla ve eşinle en mutlu ,huzurlu ,sağlıklı olacağınız yerde olun inşallah...

ben tokat-turhallıyım ,turhalda 2 yıl okudum ,güzel bir yer sessiz sakin okulu bol,hastanesi güzel(teyzemin kızları acil teknikeri memnunlar),yeni yerleşim yerleri şehrin dışında biraz ama özel aracınız varsa hiç sorun olmaz,daha vardır birçok özelliği ama ilk aklıma bunlar geldi,kendinize iyi bakın

funda

Yapıncak Gürerk dedi ki...

Hakkınızda en hayırlısı ne ise o olsun. Hiç bir yerde bulunmadım ama yorumlarda okuduklarımdan çok şey öğrendim. Az kaldı, dualarım seninle, bol şans!

Shade and Love dedi ki...

Hayalcim,
Yuregim dayanmadi okurken . Ne zor bi durum . Ne cok degisken var secimini etkileyecen . Abimin doktorlarindan birisi Agri birisi de Kars 'a gitmisti kura sonucunda . Ve ameliyati birak alci yapamadiklarini soylemislerdi .Bu da isin baska aci tarafi . Devlet oralardaki hastaya da yarariniz olsun diye sizi gonderiyor ama olmazsa olmaz ameliyathane ve ekipmani gondermiyor, doktorunu koreltiyor .
Antep 'i ve Urgup 'u secmissin . Tum kalbimle seciminin cikmasini diliyorum. Esinin de es durumundan seninle gelebilmesini diliyorum . Esin , ailen , cocuklarin yaninda olunca hersey daha kolay olacaktir sanirim .
Sonuclarin aciklanacagi zaman uzerinde sana sans getiren birseyler , yanaklarinda da cocuklarinin opucukleri olsun . Dualarim senin icin , ailen icin . Yuregim pir pir guzel haberini bekliyorum .

Not; Samsun ve civari cikarsa , yengem Samsun 'da doktor . Tanisirsiniz, Samsun ve ilceleri ile ilgili tecrubelerini aktarir . Okul , bakici,kres gibi konularda yardimci olabilir .

Sevgiler
Hasene

hayal dedi ki...

Yapıncak, teşekkür ederim, dualara çook ihtiyacım var bu ara
Hasene, mavi kolyem uğur için görev başında, teşekkür ederim :)

AycA dedi ki...

bugün dualarım seninle...nefesimi tuttum ben de.. aramıyorum belli olunca arıycam

Berna dedi ki...

bencillik yapıp müjdeyi ben vereyim. biliyorum ki merak edenlerin sayısı hiç de az değil:
bir adet antep nurdağı alalım lütfen :))

hayırlı olsun güzelim, umarım planlarının hepsini gerçekleştirebilirsin orada :))

zühra dedi ki...

foSamsun da mecburi hizmet yapmış biri olarak Samsunu tavsiye ederim. Ancak Ladik ilçesi kışın çok karlı olur. Alaçam deniz kenarında sakin bir Karadeniz ilçesi.
Halen Afyon da yaşadığım için de Emirdağ, Banaz tavsiye edilir. Emirdağ Eşkişehir e çok yakın. Yazın özellikle çok yoğun oluyor. Yurtdışından çok fazla geliyorlar. Muayene açanlar için yazın fırsat sayılıyor. Banaz Uşak'ın ilçesi ancak Afyon a daha yakın. Çok gelişmiş yerler değil.
Ama Diyarbakır da kardeşim ve arkadaşlarım var. Ve birtanesi de kadın doğumcu. Hayatlarından memnunlar.
Bizim yazdıklarımız size tavsiye sadece. Sizin için en hayırlısının olmasını diliyorum.