Buyrun, ben

Buyrun, ben

3 Haziran 2010

Ferber yöntemi yeniden.. Uyku.. biraz uyku.. bütün isteğim buydu çünkü :)

Merhaba..
Bloğuma en çok yeni konuğumun Ferber yöntemi ile ilgili yazılarıma geldiğini farketimiştim ne zamandır.. Bu nedenle, hazır minik Tuna kuşuma da kendi kendine uyumayı öğretmeye karar verdiğim günlerde, Özlem’in sorusu üzerine ona yazdığım maili biraz değiştirerek yayınlamaya karar verdim. Zira birçok annenin istediği bir şey, bebeğinin kendikendine uyumasını sağlamak. Ferber yontemine karsi olanlar, bunu zalimce bulanlar, onaylamayanlar lutfen yaziyi okuyup da benimle polemiklere girmeyin. Bunlar benim dogrularim, tartismayacagim.
Ferber’i merak edip arastiranlar, bana mail atarak soru soranlar, uygulamak isteyip fikrimi arayanlar, buyrun okuyun. Sorulariniz varsa sorun, firsat buldukca yanitlarim.
Tekrar hatırlatmak isterim ki, öncelikle Dr Ferber’in uyku ile ilgili kitabını okumadan bu sistemi uygulamamanızı tavsiye ediyorum. Uyku birçok bileşeni olan bir bütün çünkü ve çocuğumuza doğru uyumayı öğretmeden önce bizim doğru uykunun ne olduğunu iyice öğrenmemiz gerek.
Bu konuda benim daha önce yazdığım şu yazıları ve sevgili Blogcu Anne Elif’in şu ve bu yazılarını okumakla başlayabilirsiniz…

(Yazıyı ilk önce mail olarak yazdığım için Türkçe karakterler kullanmadım ve noktalama işaretlerine çok dikkat edemedim, kusura bakmayın lütfen)
Bu arada derede oğluma Ferber yöntemi uygulamaya basladim uc gun once. kesinlikle sancisiz bir yol degil, evet ama mutlaka sonucu mukemmel bir hayat kalitesi veriyor.
Bunlar benim onerilerim, uyup uymamak size kalmis.
1. tekrar uygulayacagim icin dr ferberin kitabina tekrar soyle bir baktim da, istikrarin ne kadar onemli oldugunu hatirladim. ne olursa olsun istikrar.... eger bir an icin bile tereddut edersen, bebegin bunu farkedecektir: “Annem de ne yapmaya calistigindan emin degil galiba. Hem bana tek basina uyumayi ogretmeye calisiyor, hem de gelip kucagina neden aliyor?
53 dk bosuna mi agladim yani???”
2. Eğer ememeden uyuyamayan bir bebekse bence beslenme saatleri dışında memeyi temelli kesmeli. cunku ferber diyor ki, once uyku ile kurulmus baglantilari yok etmek zorundasiniz (bizimki damla hanımda ayakta sallama idi, sizde meme olur, emzik olabilir... tuna’da da kucakta sallama olmustu).. Cocuk kendi uyumuyor ve uyutuluyorsa, bu baglantinin alindigini - birakildigini farkettigi anda tekrar uyanir. - uykusunun dongu noktalarinda (bunlar kitapta uzun uzun anlatilmis, simdi deginemeyecegim) uykusu hafiflediginde donup sirtini uyumak yerine bir bakar ki - memem nerde- hani beni sallayan kisi - emzigim nereye dusmus--- hemen uyanip onu ister. sen de kucagina alarak bu istegi pekistirirsin.
3. tabii ki ilk birkac gece uyanacak, bu daha nasil uykuya donulecegini bilmeyen minik bir insan. ona ogretmelisin. yanina gidip, kucaga almadan, kucakta uyutmadan, ferber der ki, ayni yontemi gece her uyandiginda tekrarlamalisiniz. zaten bir sure sonra gunduz uykularinda kendi kendine uyuyacak, gecis kendiliginden oluyor, gece ise hic uyanmayacak.
4. aglamaya dayanamiyorsan –ki en fazla 4-5 gece - vazgec. cunku bu ilk once anne babanin hazir olmasi gereken bir sistem. inan bana sen istikrarli olursan cok uzun surmeyecek. sonrasi mutlak mutluluk. aci cektigi icin aglamiyor ki aliskanligi elinden alindigi icin agliyor. ferber der ki, bicakla oyun oynamak icin de aglasaydi, aglamasina dayanamayip eline verecek miydiniz bicagi, yoksa bicak tehlikeli oldugundan almamasi gerektigini ogrenecek miydi?
5. bunu bir psikolojik iskence olarak gorursen bu gemi yurumez. bunu bebeginin uyumayi ogrenmesi icin gerekli bir sistem olarak dusun. hangi egitim kolay ki? yurumeyi daha mi kolay ogrenecek? kaaac kere dusup kalkacak. uykuyu nasil kolay ogrensin? tum ogrenme surecleri sancilidir. ben 34 yasima geldim, uzman dr olabilmek icin gece gunduz ders calisiyorum. sancisiz egitim olur mu? :)
6. bence eger yakinlarinda varsa, ilk bir kac gun - bence 4 yeterli, uyuma saatinde akraba-anne-arkadaslarindan birini eve cagir, seni anlayan, yargilamayan bilincli biri olsun ve seni desteklemek icin geldiginin farkinda olsun. ben damla’da esimin tepkisiyle karsilasmistim ama onun almanya’da yasayan kuzeni bizdeydi ve o kadar buyuk destek olmustu ki! esime kizmisti hatta utanmiyor musunuz koca cocugu sallamaya diye.. bana “dayan ne var bunda, simdi gider alirsan bosuna aglatmis olacaksin” demisti (ferber de aynen boyle diyor).. almanya’da dogal akisinda ogreniyor bebekler kendi uyumayi, nerde memede ayakta uyutmak.. iki aylikken koyuyorlar yataga, er gec uyur diye. aynen gozumle gordum.
7. Tuna’da deneyimimiz soyle oldu: zaten dogdugundan beri gece uyanma sorunu var. bir baktim ki dondugum gece sabaha kadar 2 saatte bir uyandi tuna. karni tok alti kuru burnu tikali degil oksurmuyor. e o zaman bu cocuk niye uyaniyor? o zaman dusundum ve buldum ki sallanmaya alistigindan uyaniyor… dedim ki kos ferber, yetis. aslinda sinavdan sonra yapacaktim ama baktim olmuyor, hepimiz uykusuz, yasam kalitemiz bozuluyor.
aldim sazi elime. bu sefer isimiz daha zor cunku damla da beni annem uyutsun diye agliyor bir yandan... bu arada onu da disipline sokacagim bugunden itibaren, iyice yoldan cikmis cunku... bi baktim saat 10 damla daha uyanik.. neyse o ayri hikaye. ben tunayla ilgilenirken ve tuna aglarken surekli bagirdi annneeeee diye.
tunayi gun asiri yikiyorduk, uyku egitimi suresince banyoyu uykuya baglasin diye 3 gun ustuste yikadik. rutin ve rituel sart: banyo - biberon - ninni - yatak.
ferberin sureleri 3 - 5- 7 – 7 idi galiba. ilk gun toplam 54 dakika surdu uyumasi, aglamasi da eh 35 - 40 dk olmustur, bu sureye benim yanina gidip kucagima alip sakinlestirme cabalarim da dahil..
bu seferki modifiye ferber oldu biraz, artik iyice uykusu gelince yanina gidip eeee deyip poposunu tipisladim. işki dk icinde uyudu. aslinda bunu da yapmamak gerek. Hatta bu geceden itibaren yapmayim bari.
İlk gece iki kez uyandi, kucagima almadim zaten gozleri kapaliydi, pispisladim, vurdum sirtina geri uyudu.
ertesi gun 5-7-dk agladi sonunda yanina gittigimde baktim agliyor ama numaradan, gozleri kapali, soyle bir sirtina vurdum hemen uyudu. gece bir kez uyandi.
ucuncu gun 5 dk agladi aglamadi hemen gittim pit pit iki sefer vurdum, yani son noktayi benim koymami bekliyor. olsun o da olur :) gece bir kez uyandi.
dorduncu gun bes dk.da uyudu, gece hic uyanmadi.
boyle iste. simdi tek sorunumuz sabah 6da uykusu bitip uyanmasi :) gece uyanmayinca uykusunu alip erken kalkiyor ama olsun, erken kalkmaya benim itirazim yok zaten ben de kalkiyorum.
SONUC: Bu yontemi denemek isteyenler varsa istikrarli olun. ne yapmaya calistigini bebegin anlamasina izin verin. kararli olun.
cocuklar istikrar ister ve disiplinden hoslanir.
kolay gelsin
Resimde: Pijama üstü beyaz gömlek ve futbol topu birlikteliği ile yetiştirmek istediğim erkek profili :) Yaşasın kötülük :)

14 yorum:

Unknown dedi ki...

Tekrar merhaba, ben yazıda bahsi geçen özlem :) Hızlı ve detaylı cevabın için buradan teşekkür edeyim dedim. Daha önce bu konuda danışmanlık aldığım Istanbul Parenting Class psikoloğu ile de görüştüm, aynı cevabı aldım. Her ikinizle de görüşmem sonucu tekrar ikna olmuş ve kararlı halime geri dönmüştümmm ki şu yorumu yazarken saat 17:27 oldu ve ben vaz geçiyorum. Deniz gündüz uykularını normalden daha kısa uyudu, uyandığında yatakta canhıraş bağırdı, akşam oldukça da hiç yapmadığı şekilde mız mız, ağlak ve sürekli ya meme istiyor ya da ne istediğini anlayamıyorum... Akşam oldukça ve uyku vakti yaklaştıkça Deniz'in her hareketini dün gece bensiz kalıp ağladığı zamana bağlar oldum, biliyorum ki alakası olmasa da bana öyle geliyor belki de . Ama kesin olan şu ki benim sinirlerim çok bozuldu, dünkü seansı gecede bir kere de değil, bir kaç kere yaşayacak olduğumuzu düşündükçe mideme ağrılar giriyor. Sanırım hazır değilim. Anladım ki bu yöntemi ya tam uygulamak, tam kararlı olmak gerek, ya da hiç girişmemek. "biraz uygulamak" diye bişey yok. Belki kızıma iyilik etmiş olmayacağım, huzurlu gecelerini erteleyeceğim, ama bir süre sonra, Deniz'i memeden kestikten sonra tekrar deneyebiliirm sanırım. O zamana kadar Ferber'in kitabını alıp hatmetmeyi de kesin olarak düşünüyorum. Sanırım bu seferlik bu maceranın sonuna geldik... Sizlere çok teşekkürler ve bu yöntemi uygulayacak olanlara iyi şanslar.

hayal dedi ki...

Özlem tekrar merhaba, biz TUnanin gunduz uykularini bire dusmustuk, boylece gunduz uyku suresi uzadi, bu ayarlamalarda ferberin onerilerini baz aliyorum hep, uyku ihtiyaci ne kadar vs..

ela selin dedi ki...

uf ben de hadi karar ver artik muhasebesini yapmaktayim hala. Baska da yolu yok, tecrübeyle sabittir.

Adsız dedi ki...

iyi ki doğdu tuna

Itır dedi ki...

Ben bu ferberi oğlum 9 aylıkken uyguladım. (şimdi 2 yaşında) Almanyada yaşayan bir arkadaşım, Hollandalı ile evli kuzenim ve bu sayfadaki geçmiş ferber yazıları benim için gaza getirici, bilinçlendirici olmuştu, ne yalan söyleyeyim dr. ferberin kitabını alıp okumadım, burda hazır okunmuşu vardı :)

3 gecede mutluluğa erdik bizde, gerçekten zordu, tırnaklarımı yiyerek ağladığımı bilirim salonda..ama 3 gecede bitince bu iş, çok mutlu olmuştum..4 ay çok mutluyduk taa ki 12 aylık olana kadar..
Bir gün aynı rutinleri uygulamamıza ve ortada (bence) hiç bir problem olmamasına rağmen bir gece önce kendi kendine uyuduğu yerde ulur gibi ağlayınca bir sorun var diyerek üstesinden gelmeye çalıştım ama baktım olmadı "diş sancısı filan var herhalde ağlatmayayım" diyerek gittim kucağıma aldım..o gece ferberin sonu oldu..hemen ertesi gün de 1 haftalık zorunlu bir ev değişikliği yapmamız ile rutinler bozulunca tamamen bitti gitti..

Eve döndüğümüzde yeniden denedik ama 9 ay ağlaması ile 12 ay çok farklıydı..O daha baskın çıktı, bir de aylardan temmuzdu cam çerçeve açıktı ve ben "çocuğu gırtlaklıyoruz sanacaklar" endişesi ile daha da zıvanadan çıkmıştım..yapamadım gittim ağlayarak sarıldım bir daha yapmayacağım bunu sana dedim ve o günden 22 aylık olana dek meme emerek uyudu, şimdi meme yok omzumda masal dinleyerek uyuyor. Ama ben biliyorum ki "bir şekilde" uyutularak "uyurken" yatağına konan çocuğun "uyku olayı" yarım yamalak bişey..

"Ferberi yitirdiğim zaman" inanılmaz üzülmüştüm, boşuna mı yaptık? 4 ay nasılda rahat ettik, nasıl yitirdik bir anda? diye didikledim durdum kendimi..Ama o an emin olamamıştım, sıkıntısı olan çocuğu nasıl yataktan almadan halledebilirim diye...Olan oldu..geçti, yanımızda yatmaya bile alıştı :) Emzirme zamanında yatarak emziriyordum, o yüzden yatağa alıyordum..Simdi gece 3 e kadar kendi yatağında uyuyup sonrasında aramıza geliyor (kendini getirtiyor!) Bir daha doğurursam belki daha kararlı olurum..ama hala nasıl bu iş sürekli sürer bilemiyorum..bunun dişi var ateşi var, gribi var...neyse, bizim 4 aylık süren mutlu serüvenimizin vede hiç bir yerde anlatmamış olduğum ferber sürecimizin hikayesidir bu..
ayy çok uzun oldu :)

hayal dedi ki...

Aslında bütüün bu uyku yazılarında anlatmak istediğimi deyivermişsin de beni nasıl rahatlattın Itırcım :) Bi de ben altını çizeyim: Bebeğin / çocuğun "uyutulması" değil "uyuması" gerekiyor.. Gece uyanmalarının sırrı da bu.
Hah söyledim rahatladım.
Şimdi Tuna "kendi uyuyor" sonra ben gidip öpüp koklayıp mıncıklayıp sağdan sola çevirip biraz sevip üstünü örtüyorum, uykusu iyice derinleşiyor. Bir hafta önce kapısını kapatıp, önünden de ayaklarımızın ucuna basarak geçerdik. Gece 12ye kadar 12 kere uyanıp ağlardı. Her seferinde tekrar "uyutmak zorunda kalırdık".. Hah şimdi maşşallah uyuyor yahu çocuk :)

banshee dedi ki...

merhaba,
bu ferber konusuna gecen haftaya kadar soğuk bakan biri olarak bu haftasonunda eşimle uygulamaya çalıştık. 3 gün idare ettik ancak yüksek ateşle bolundugumuz icin 1 gece ara vermek zorunda kaldık. şimdi baştan başlamak gerek, gözümde oyle büyüyor ki, ancak ilk gece oglum uyuduktan ben yarım saat aglamıstım (onun ağladıgından da fazla :)), 2. gece daha dayanıklı ve sabırlı oldugumu farkettimi, zira yanına gittiğimde gozunde yas olmadıgını aslında bu aglayısların aglayıs degil cagri oldugunu farkettim, bu yuzden biraz daha sakinlestim sanırım, bu aksam itibariyle tekrar devam edeceğiz bakalım etkisi ne olacak. 4 gunde başarmışsınız ne güzel biz ucundan dönmüşüz demek ki !

nilay çakmak dedi ki...

merhaba... öncelikle başarıyla sonuçlanmış bir uyku düzeni için tebrik ederim. ben de büyük kızımda denemiş ve başarılı olmuştum. unuttuğum birşey var yardımcı olursanız sevinirim: küçük kızım şu an 5.ayını bitirdi. gece uyandığında (saatbaşı)biberonla mama içiyor. şimdi bu ferbere başladığımda mama vermeyecek miyim???? cevaplarasanız çok sevinirim çünkü hemen başlayacağım sizden alacağım cevaba göre. şimdiden teşekkürler...
NİLAY ÇAKMAK-ANKARA

hayal dedi ki...

Nilay merhaba, öncelikle uyku ile biberon arasındaki bağlantıyı kırmalısın (ya da meme). Yani uyandıkça mama vermeyip, bir şekilde (belki su içirip) geri uyutmalısın. Ondan sonra kendi kendine uyutmay öğretmelisin. Der Dr Ferber :)

nilay çakmak dedi ki...

tekrar merhaba... cevabınız için teşekkür ediyorum. ben 5.gecedir ferberi uyguluyorum.banyo mama biraz pışpış ve uyanıkken atıyorum yatağa ama hala başlamadı bu ağlamadan uyumaya... ilk kızımda neler yaşadığımı hiç mi hiç hatırlamadığım için şu an neyapmam gerektiğini sizden öğrenmek isterim. pes edip eski yöntememi söneyim ısrarcı olup sabredeyim mi? zira ilk günden itibaren 5-10-15 sonra 5er dk.arttırarak gidiyoruz ya bu ne zmna kadar devam edecek.ben 1 saatin sonunda mecburen kucağıma aldım:( bir de ferberi gündüz uykularında da uygulayacak mıydık??? tekrar teşekkürler.
NİLAY ÇAKMAK / ANKARA

hayal dedi ki...

Nilay, pesetmek yok yoa devam :) Bİz önce gece uyguladık gündüz peşinden geldi

Meryem yrner dedi ki...

Hayal hnm mrb
Bebegim 3.5 aylik besiginde sallanarak uyuyor 4 ay dolduktan sonra ferber yontemi uygulamak istiyorum bizim sorunumuz gunduzleri. Geceleri uyaninca kendi kendine uyuyabiliyor. Kitabi okudugunuz icin sizden yardim almak istedim bu yintemi nasil yapmam lazim kacar dk disarda beklemem lazim

Tesekkurederim
Tesekkurler

tatliyemek dedi ki...

Merhaba. Sitenizi Ferber yöntemini araştırırken bulanlardanım. Gerçekten çok faydalı paylaşımlarda bulunmuşsunuz. Bir konuda fikrinizi almak istiyorum. birkaç gün önce 5 aylık kızıma ferber yöntemini uygulama kararı aldım ama kendisinin gaz sancıları 4 aydan sonra başlamış olduğu için hala gaz sorununu atlatamadık ve gaz sorunundan ötürü de gece uyanışları bir hayli arttı. Sizce böyle bir dönemde yani gaz sancılarının yaşandığı bir zamanda bu yöntem uygulanabilir mi ? Yardımcı olursanız sevinirim.

AHMET BATU dedi ki...

merhabalar hayal anne.. bende 12 gündür 14 aylık oğluma uyku eğitimi veriyorum.. ferbere şimdiye kadar hiç açıp okumamış olmama rağmen son derece karşıydım.. ne kadar yanıldığımı şu son 12 günde anladım.. ferberin aksine tracy hogg ve kim west in kitaplarıyla yatıp kalkıyorum aylardır, hangisi ne der ezbere biliyorum.. fakat diş, hastalık, benim okulum, sınavlarım, zorunlu şehir dışı seyahatleri derken 14. aya geldi bile benim kuzum.. uyku eğitimi veremedim ama en azından uyku rutini, kaçta yatıp kaçta kalkmalı, toplamda kaç saat uyumalı, kaç dk uyanık kalabilir vb. konularda oğlum doğduğu ilk günden beri sıkıntı yaşamadık.. sıkıntı yaşadığım 3 konu vardı.. ayakta sallanmak ve benimle uyumak.. 12 gündür uyku eğitimiyle bunları aştık.. artık kendi karyolasında uyuyor, ben yanında bekliyorum, arada pışpış yapıyorum.. fakat odadan çıkma aşamasına tracy yada kim westlee birtürlü geçemedik.. işte tam bu noktada seni en başta burun kıvırdığın ferber paklar dedim başladım ferberi araştırmaya derken size rastladım.. iyikide rastlamışm..yazı diziniz o kdr ayrıntılı, açıklayıcı olmuş ki bana güç kuvvet verdi..nasıl da emek vermşsiniz.emeğinize sağlık.. ayrıca sizde ilk çocuğunuz 16 aylıkken başlamışsınız değil mi? bu da bana ayrıca moral oldu.. geç mi kaldım, ferber sökmez mi acaba artık diyordum.. hemen yarın kitabıda edinicem, anlaşılan bir süre de ferberin kitabıyla yatıp kalkıcam. 3 sorun var demiştim, 2. sorunda gece çok sık emmeye kalkıyor oluşu.. belki ferberden sonra buda süreç içinde kendiliğinden düzelir.hem bazı bloglarda ferber uygulayan annelerin, gece uyanmalarına ferber uygulamadıklarını ve olumlu sonçlar aldklarını okudum..düzelmezse bunun için ayrıca tekrar ferber uygularız olmazsa..yoksa sizce riske atmayıp aynı anda gece beslenmesini de mi azaltmalıyım??odasını da ayırmadm .. odasını da mı ayırsam ferbere başlarken.. mantıklı olan ayırmaktır elbette.. tracy ve kim west te ayırın der zaten... ama gece beslenmesini azaltmadan ayırmam mümkün değil .. ya da ben onun odasında yatmaya başlamalıyım belkide bir süre.. hem sesli düşünmüş oldum hem size danışmış oldum hem de belki yazdklarımın birilerine bir yararı dokunur :).. çok uzun oldu kusura bakmayın, ama uyku konusu derin bir mesele :) böylesi harika yazı dizisi için tekrr tekrar ve tekrar teşekkür ediyorum.. emeğinize, yüreğinize sağlık..hoşçakalın..