Buyrun, ben

Buyrun, ben

17 Kasım 2009

Kesintisiz gece uykusu hakkında sesli düşünme

Bugüne kadar herkese bildiğim tüm konularda yazdıım, yazdım.. Uzun uzun yazdım, fikir verdim. Elimden geleni yaptım.
Ama bu sefer kendim için elimden geleni yapamıyorum. Bebeğimi kesintisiz gece uykusu uyutamıyorum.
Ve fikir istiyorum. Bunu okuyanlardan, fikri olanlardan, bir bildiği daha olanlardan uzuun uzuuun yorum bekliyorum. Belki biri işime yarar.
Durum şu.
Tuna bey geceleri uyanıyor ve tekrar uyuyamıyor.
Bu konuda vaktim olunca uzun bir analiz yazısı yazıcam ama durum şundan ibaret:
Çok güzel ve sakince uykuya geçiyor (maşallah).. Nadiren yarım - bir saat içinde uyansa da genelde 6 saat kadar güzelce uyuyor. Bu arada 11 gibi uyurken memesini emiyor, yani açlık faktörünü ekarte edelim.
Sonra 2 2.30 gibi uyanıyor ve bir saat kadar uykuya geçemiyor. Normalde gündüz bile 3 saatte bir emmediği için bu meme için mutad bir saat değil. 1 saat kadar uğraşarak geri uyuttuğumuzda ise en fazla 1 saat sonra tekrar uyanıyor. 4 gibi meme emiyor, bazen uyuyor bazen de sabaha kadar geri uyuyamıyor.
Bir bebeğin 6 saat emmeden, arada emerse 10-12 saat kesintisiz uyuyabileceğini evdeki modelden biliyorum. Ayrıca her uyandığında emzirirsem dolu mideyle uyumakta daha da zorlanacağını da biliyorum.
Ama bebeğimin gece uykusunun kalitesini nasıl artıracağımı bilmiyorum.. Yatır kaldır diyeceksiniz, onun için ayrı bir çalışma gerekecek biliyorum.
Bir cerrah olduğum için işe başlamadan önce uyuyabiliyor olmam gerek, bu da işin diğer yüzü.
Sevgiler saygılar.

10 yorum:

Seren dedi ki...

Hayal'cim kelin merhemi olsa başına sürer miş ,anlattığın modelden bir tane de bende var.Emmeyi bıraktı artık malesef ama gecede bir kere süt için kalkıyoruz.Bazı geceler 3-4 kere uyanıyor çok seviniyoruz,ama bazı geceler sabaha kadar saat başı ayaktayız.Galiba çocukları yapısıyla alakalı ben artık öyle teselli oluyorum,bakıyorum ne yöntemler deneniyor,sonunda hepsi başa dönüş...ufacık veletler yine bildiklerini okuyorlar.Sana bir çözüm veremedim ama yanlız değilsin demek istedim sadece.Eğer mucizevi bir formül bulursan aman bize de duyur :) Allah kolaylık versin .Svg.

k.i.s.d. dedi ki...

Merhaba Hayal, yatır kaldırdan sana ulaşıp bu yazıyı okumak beni hayal kırıklığına uğrattı. Geceleri sana yardımcı olacak birini bulmanı önereceğim çünkü Seren'in de dediği gibi çocuğun yapısıyla ilgili olduğunu düşünmeye başladım ciddi ciddi. Benim oğluşa EASY bile uygulayamadık zira kakası geldiğinde illa ki meme emmesi gerekiyordu mesela. sonunda bir pediatrician her çocuğa EASYnin sökmediğini söyledi de rahatladık zira kendimizde bir sorun olduğunu düşünmeye başlamıştık. Kabullen ve devam et diyeceğim ama çalışan bir annesin ve cerrahsın... O halde geceleri sana birilerinin destek olmasını sağla ki minimum kesintisiz uyku ihtiyacın neyse o kadar süre seni uyutsunlar derim. Benim annem de doktor ve çocuk sayısı 3e ulaşınca lanet olsun yapamicam artık deyip işi bırakmış malesef, çünkü destek olabilecek tek kişi babam ve o da doktor. Nöbetler falan zaten ayda yılda bir görüşüyorlarmış. hayat acımasız:( Umarım çözüm en kısa süre içinde kapını çalar, sevgiler ve iyi dilekler...

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

benim tuna uyusun yazacam birkaç çözüm..
sevgiler

Şenay- Doğam dedi ki...

Karnı tok , altı temız.. sık sık uyanıyor..

Sorun seni özlüyor olabilir..anne kokusunu.. özlediği ve güven aradığı için yakınlarında olmak istiyor olabilir.

Başıma geldi.. Doğa'nın karnı tok.. altı temiz ..sağlık sorunu yok.. sık sık uyanıyor..

Yanıma aldığım da..sorun yok.. sokuluyor koynuma uyuyor ( kucukken tabı ) :)

Yanyana yatmakta olmaz sureklı.. çözüm ne oldu bizde :) sıkı dur :)

Bana ait.. bir giysinin yatagına konması.. hatta.. yaztıgına gecırılmesı suretı ıle.. anne kokusu alında.. sonra mısıl mısıl uyundu :) dene ıstersen.. umarım çözüm olur ;)

yeliz dedi ki...

doğaya katılıyorum. ben de artık anne özlemine yormaya başladım. haftasonu annesiyiz ya, haftasonları bazen kesintisiz 8 saat uyuyor veya uyandığında pışpışla tekrar uyuyor. ama beni az gördüğü zamanlar sanki daha fazla uyanık kalmaya çalışıyor. Arca 5-6 aylıkkenden beridir geceleri emmeyi bıraktı ve yine o dönemde diş sıkıntısı haricinde uzun saatler uyuyabiliyordu ve yine aynı dönemler ben öğlene kadar çalışıyordum. Sonra tam güne geçtim ve diş sıkıntısı da yok ama uyanıyor!!! Bazen yanına yatıyorum ama alışmaktan ve alışmasından korkuyorum. anne sıcaklığını aradığını düşünmeye başladım ben de!! bu postun yorumlarını takip edeceğim zira aynı dert bizim de başımızda!!! hepimize kolaylık versin

Anne İş'te dedi ki...

Aynı sebeplerle pratik anne'nin uyku serisinden çok istifade etmiştim.Özellikle,uyandırmadan ara/beslemelerle uyku bölünmesini engelleme vs..Bence bir bakmalısınız.

Bir de aklıma geldi;bizim kız dokunmayı,teması çok seviyordu(hala öyle)fark ettim ki yatağı(6.aydan itibaren kendi odasında/kendi karyolasında)biraz büyük geliyor..yanlara sevdiği peluş battaniyelerini rulo yaptım dayadım(oyuncak hiç koymadım,hala da yok)dokunma hissini giderince,dönüşler azalıp böylece kendi kendini uyandırma da zamanla kesildi...Uykusuzluk nedir;çeken bilir!Yine şiddetle pratik anne;uyku serisi derim ...Kolay gelsin

yeliz dedi ki...

doğaya katılıyorum. ben de artık anne özlemine yormaya başladım. haftasonu annesiyiz ya, haftasonları bazen kesintisiz 8 saat uyuyor veya uyandığında pışpışla tekrar uyuyor. ama beni az gördüğü zamanlar sanki daha fazla uyanık kalmaya çalışıyor. Arca 5-6 aylıkkenden beridir geceleri emmeyi bıraktı ve yine o dönemde diş sıkıntısı haricinde uzun saatler uyuyabiliyordu ve yine aynı dönemler ben öğlene kadar çalışıyordum. Sonra tam güne geçtim ve diş sıkıntısı da yok ama uyanıyor!!! Bazen yanına yatıyorum ama alışmaktan ve alışmasından korkuyorum. anne sıcaklığını aradığını düşünmeye başladım ben de!! bu postun yorumlarını takip edeceğim zira aynı dert bizim de başımızda!!! hepimize kolaylık versin

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

hah öğlen uykusuna yattı.
başlıyorum.
hayal öncelikle anladığım kadarıyla uykuya dalmada sorun yok ama gece uyanınca ne yapacağını bilemiyor tuna. gece nasıl uyutuyorsun ona bir odaklan önce. farketmeden verdiğin bir prop olabilir mi? yoksa da bence seni üzmeyecek bir prop edindirebilirsin. mesela;
-eline emzik(eğer plastik emzik dokusundan hoşlanıyorsa-ki benim tuna'ya deliksiz uykuyu böyle öğrettiydim zamanında. gece uyanınca en yakın emziği ağzına atıp uyumaya devam ediyordu. Senin tuna henüz emziği kendi takacak kadar büyük değil ama en azından kendine bir "security prop" geliştirebilir.)
- eğer emzik dokusunu sevmiyorsa bir penye ya da tülbentimsi bez ver eline. uyuturken okşat bezi, eline tutuştur falan
-biz de yatır kaldır yapmıştık ve bir emzirip bir emzirmeyince çocuğun kafası hepten allak bullak oluyor. bir süper uyurken ertesi gece dakka başı zırlıyordu. o yüzden ya gece emzirmeyi tamamen kesip daha makul bir prop edindirmek gerek, ya da "kaç kere uyanıorsa uyansın kardeşim, her seferinde dayarım memeyi" diye katlanmak..
bu kadar bilmiş bilmiş konuştuğuma bakma, tunanın azılar hortladı durduk yerde. teker teker değil hepsi birden gelmeye karar verdi ve aramızda yatırıyoruz ve bundan da acayip zevk alıyoruz. anlayacağın bende teori var da pratik yok :)

Şenay- Doğam dedi ki...

Ekleme :) Sizinkiler küçük benım ki 5 yaşına giriyor.. gece beslemelerin de.. konuşmamaya özen gösterdim... ve ışıklı ortama dajil etmemeye o zaman cadı.. gündüz oldu yaşasınn dıyerek dogrulabılıyordu yatagından..

Ozellıkle..konuşma.. konuşmamaya gayret edin..

Sevgiler..

inceterazi dedi ki...

bence bakicisina bir sormalisiniz gunduz nasil uyuyor. eger gunduz guzel uyuyorsa gece boyle uyumamasi normal. bence gunduz bakicinizin tuna yi uyutmamasini soyleyin. uyku duzenini saglamak amaci ile,,, ben kazakistanda iken calisan arkadasimiz vardi, o ayni problemi yasiyordu. sonra ogrendik rus bakicilar bebegin bingildagina alkol dokup uyutuyorlarmis ve dunguz boyunca bu cocuk uyuyormus anne gelince uyanan cocuk gece hic uyumuyormus. bu konuyuda goz onunde tutun