Buyrun, ben

Buyrun, ben

12 Şubat 2009

Ferber yönteminin bize kazandırdıkları

Epeyce eski postlarımdan birine gelen bir yorum üzerinde böyle bir yazı yazmaya karar verdim. Herşeyden önce google’a Ferber Yöntemi yazınca çıkan forumlardaki tartışmaları çok anlamsız ve saçma buluyorum. Ferber denen adam, dünyanın en önemli uyku kliniklerinden birinin şefi ve sürüyle bilimsel araştırması ve yayını olan bir doktor. Bu “ağlatarak uyutma” diye yanlış şekilde basite indirgenen yöntemi eleştirenlerin çok azının Dr Ferber’in kitabını okuduğunu düşünüyorum. Herşeyden evveli kitap ağlat ve uyut değil, uyku sistemini ve uyku bozukluklarını ayrıntılarıyla ele alan oldukça uzun ve kapsamlı bir kitap.
Bana soran arkadaşlara, kısaca bu yöntemi özetlemeyi uygun bulmuyorum. Bu sistemi uygulamak için kitabı okumayı MUTLAKA öneriyorum. Çocukta uyku bozukluğu var mı, uyuyamama yanlış ilişkiler ve alışkanlıklardan mı (emzik, biberon, ayakta sallama vs) yoksa uyku terörü ya da kabuslar gibi tedavi gerektiren sorunlardan mı kaynaklanıyor bunu anlamak gerek. Kısacacı yatır yatağa git içeri ağlar ağlar uyur değil.. Ben de uzman değilim bu konuda.. bu yüzden uzmanının yazdıklarını okuyarak başlamak önemli. Bizim için bu yönteme başlarken hedef, ayakta sallama ile uyku arasındaki çok güçlü ilişkinin kırılması idi. Damla hanım hem ayakta sallanmadan uyuyamıyor, kendi kendine uykuya dalmayı bilmiyor, hem de ayakta sallamamıza da izin vermiyor, tekmeliyor, ağlıyor hatta kaçıyordu. Ben kitabı Amazon’dan aldım, bir ay gelmesi, bir ay da benim okumam sürdü. Kızımın kendi uyumayı öğrenmesi ise sadece dört gün.. Şu anda olsa yine yapardım.

Ama bu yöntem 6 aydan önce önerilmiyor. Bizim junior için ise, doğduğundan itibaren Baby Whisperer’ın öğütlerini uygulamayı planlıyorum kısmetse. Ben Tracy Hogg’un kitaplarını da Amazon’dan aldım ama yakın zamanda sevgili Yapıncak çok güzel bir dil ve anlatımla bunlardan birini Türkçe’ye kazandırdı. Hatta çevremdeki herkese de aldırdım. Nesli’nin ikizleri bugün mışıl uyuyorsa bunu Yapıncak ve Tracy’ye borçludur diyebilirim :) Bu sistemi de yakında yazarım diye düşünüyorum.

7 yorum:

Sen Gelince dedi ki...

Bundan 2 buçuk ay kadar önce ben de eski postlarından birine mail atmıştım konuyla ilgili. Ferber'in değil ama Jodi A. Mindell'in "Gece Boyunca Uyumak" kitabını okuyarak yöntemi uyguladım. Kızım 6 aylıktı ve saat başı uyanıyordu. Uyutmam her seferinde biraz daha zorlaşıyordu. Her uyanışta yeniden dalıncaya kadar çığlık çığlığa ağlıyordu. Şimdi oyuncağına sarılarak ve bize gülerek uykuya dalıyor. Çoğunlukla da sabaha kadar kesintisiz bir şekilde mışıl mışıl uyuyor. Ve sabahları çok daha mutlu uyanıyor.

Adsız dedi ki...

merhaba bende gece boyunca uyumak kitabını okudum ancak geceden önce gündüz uykusunda uygulamak istiyorum daha kolay olur diye siz gece mi gündüz mü başladınız gündüz başlarsak gece yine sallamaya mı devam edelim cevap yazarsanız çok sevinirim çok çaresiz bir durumdayım ...Şebnem

Yapıncak Gürerk dedi ki...

Önce okumak gerek, eleştirmek, karşı çıkmak için. Ağzına sağlık.

Bir de benim hep söylediğim şey vardır bilirsin. Her anne çocuğu için en iyisini, en uygununu ister. Bu birine göre bir yöntem, diğerine göre tam tersidir. İnsan işine yarayanı paylaşmak istiyor işte, başkalarına da faydası olur belki diye.

Bu sende Ferber, bende Tracy olmuş. İyi ki ikisi de var! Ben de okumadan yapılan eleştirilere çok kızıyorum.

Yazının sonundaki son paragraf ise tam bir sürpriz. Öyle düşünmen çok sevindirdi beni sağol.

Yeni resimler çok güzel ve Damla büyümüş! Ama gerçekten çok büyümüş, yoldaki minik de sağlıkla büyüsün! Sevgiler hepinize,

sinem mingan dedi ki...

Ben de kizimda 3. aydan sonra Tracy'nin yardimini aldim, gunluk program, yemek, uyku oncesi rutin, hepsini Tracy'e borcluyuz.Ama dogumdan hemen sonra Tracy'nin uyku yontemini uygulamaya baslamadigim, aylar boyunca sallayip uyuttugum icin benim kizim da kendi kendine uyuma aliskanligini edinemedi, kucakta ve sallanarak uyuyor, geceleri en az 10 kez uyaniyor, ben yanina gitmeden uykuya geri donemiyordu.1 yasina geldiginde bu hala boyle devam ediyordu ve ben ne yapacagimi bilemez bir sekilde perisandim.Esimle senin postlarini okuyup Ferber yontemi icin cesaret aldik,1.gun,2.gun,3.gun ve sonra heyecan ve merakla sonuclari bekledik,sonuc harikaydi.Kitabi okuduk ve kendimize en uygun gelen bekleme surelerini uyguladik. 3-4 gun sikinti cektik ama kizimiz son 3 aydir kesintisiz uyuyor, sabahlari cok mutlu uyaniyor.Hem Ferber'e hem sana cok tesekkur ederim.

Unknown dedi ki...

Merhaba,
Benim de 1 yaşına girmesine 1 ay kalmış olan kızım Deniz memede uyuyor ve gece sayısız defa uyanıyor. Bu akşam itibariyle Ferber deneyeceğim. Ban şans dileyin!

Ayrıca ben de blog tutuyorum ve kendi blogumda sizin Ferber ile ilgili yazılarınıza iyi bir örnek teşkil ettiği için link verdim. Umarım sorun teşkil etmez :)
İşte adresim.

http://anneolucam.blogspot.com

Unknown dedi ki...

Merhaba?,
İkiz kelimesini duyunca heyecanlandim.8aylık ikizlerim var.uykuya dalma ve uzun süre devam ettirme sorunumuz var.ferber yontemini arastiriyorum.ikiz bebeklerde nasıl uygulaniyor bilginiz var mi?

Sunny dedi ki...

Ferber İngilizce olarak D&Rlara filan gelmedi mi acaba? Tracy kitapları demişsiniz tam isimlerini verebilir misiniz? Eğer Amazondan alcaksam komple alayım diyorum :))